П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    ЗМІ показали, як російські війська пошкодили Святогірську лавру УПЦ МП (Фото)

    Станом на 28 вересня в ЮНЕСКО задокументували пошкодження 82 релігійних об’єктів внаслідок російського вторгнення в Україну. Одним із них є Свято-Успенська Святогірська лавра, поблизу нещодавно звільненого міста Святогірськ на Донеччині.

    Фото пошкодженої Святогірської лаври – чоловічого монастиря УПЦ МП, розташованого на території Святогірського історико-архітектурного заповідника опублікували на «Радіо Свобода».

    У вересні Збройні сили України звільнили місто Святогірськ на Донеччині від російських військ.

    Водночас намісник Святогірської лаври УПЦ МП митрополит Арсеній (Яковенко) порадив шукати причини війни в собі, а не в росії.

    Внаслідок обстрілів російськими військовими були пошкоджені приміщення Святогірської лаври, в підвалах яких знайшли притулок сотні цивільних.

    Декілька ченців і черниця були вбиті під час обстрілу Святогірської лаври. Кількість людей, які отримали поранення, поки невідома.

    Під час евакуації мирного населення українській владі вдалося евакуювати охочих, але багато людей, як-от 64-річна Людмила, вирішили залишитися у підвалі монастиря без водопроводу та електрики разом із приблизно сотнею монахів, які відмовились покидати Святогірську лавру.

    Попри обстріли, багато хто залишається вірним Російській православній церкві та її очільнику в Москві патріарху Кирилу, який «благословив» російське вторгнення в Україну.

    Українська православна церква Московського патріархату змінила статут на Соборі в Феофанії, але багато її парафій, особливо на сході України, вирішили залишитися під патронатом РПЦ.

    За оцінками Світового банку, витрати на реконструкцію та відновлення інфраструктури в Україні становитимуть щонайменше 349 мільярдів доларів США, що в 1,5 раза перевищує розмір довоєнної економіки України. Очікується, що ця цифра зростатиме, оскільки війна досі триває.

    Найсвіжіше

    Популярне