Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Президент відповів на петицію про скасування Стамбульської конвенції

    Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» Зеленський розглянув електронну петицію № 22/146508-еп «Денонсувати прийнятий Верховною Радою України Закон про ратифікацію Стамбульської Конвенції #0157 від 18.06.2022 р., яка запроваджує в Україні ідеологію гендера», ініційовану Ю.В.Тимошенко, яку підтримали 25 тисяч громадян.

    Подаємо відповідь Зеленського у повному обсязі.

    Важливо, що громадськість приділяє особливу увагу питанням зміцнення сім’ї як соціального інституту. Про цей факт свідчать і неодноразові звернення до органів державної влади з проханням сприяти у ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської конвенції) від громадських об’єднань, які протягом багатьох років безпосередньо надають допомогу жертвам домашнього насильства, та провідних правозахисних організацій.

    На вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України також були підтримані відповідні електронні петиції, а у засобах масової інформації та соціальних мережах – розміщені публічні заклики ратифікувати Конвенцію.

    Як Глава держави я послідовно підтримую кроки, спрямовані на зміцнення сім’ї як соціального інституту, захист права на рівність між чоловіками і жінками, прав осіб, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, забезпечення належного реагування на випадки такого насильства; усунення правових положень, які спричиняють дискримінацію; удосконалення цивільно-правових засобів захисту потерпілих від насильства.

    Ратифікація Конвенції стала важливим кроком на цьому шляху.

    Водночас Стамбульську конвенцію було ратифіковано із заявами, якими передбачено, зокрема, що Україна не розглядає жодне з її положень як таке, що зобов’язує до зміни Конституції України та Сімейного кодексу України, інших законів України щодо інститутів шлюбу, ciм’ї та усиновлення, а також таке, що втручається в право батьків виховувати своїх дітей відповідно до власних переконань.

    Під час приєднання до Конвенції Україна також визначила, що застосовуватиме Конвенцію відповідно до цінностей, принципів і норм, визначених Конституцією України.

    З урахуванням підвищеного суспільного інтересу до згаданої теми, поширення міфів та упереджених інтерпретацій Стамбульської конвенції Кабінету Міністрів України запропоновано продовжити реалізацію завдань державної сімейної політики і посилити інформаційну кампанію з метою роз’яснення цілей та окремих положень Конвенції.

    Нагадаємо, проти ратифікації Стамбульскої конфенції виступали представники ВРЦіРО.

    Найсвіжіше

    Популярне