П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Мюнхені єрарх УПЦ США освятив карети швидкої допомоги для України

    2 жовтня архієпископ УПЦ США Даниїл (Зелінський) у Мюнхені, столиці стародавньої Баварії, разом із духовенством та мирянами освятив чотири карети швидкої допомоги, які вирушають в Україну для допомоги нашим воїнам на передовій.

    «Вдячний духовенству та вірним УПЦ США та Західньо-Європейської Єпархії УПЦ Діаспори за їхні постійні молитви та підтримку народу України!», – сказав архієпископ Даниїл, повідомляє офіційний сайт УПЦ США.

    Центр Мюнхена, Німеччина, святиня численних паломництв – храм Різдва Богородиці (1489 р.) стало місцем духовного паломництва та оновлення для вірних Покровської української православної парафії м. Мюнхена, Німеччина. Архієпископ Даниїл, виконуючи свої пастирські обов’язки архієрея Західноєвропейської єпархії Української Православної Церкви в діаспорі, відвідав вірних парафії у місці їхнього щотижневого богослужіння – храмі 16-го століття, присвяченому чуду в Альтоттингу.

    Цей день об’єднав священні традиції Східної та Західної Церков, адже вірні української православної громади відзначали свято Покрови Богородиці у храмі, де протягом століть перед чудотворним образом Баварської Божої Матері молилися люди західної християнської традиції.

    В історичній розповіді про Альтхоттингську (Баварську) Богоматір йдеться про те, що чи не найвідоміше чудо сталося у 1489 році. Потонув молодий хлопець, і його мати, сповнена віри, принесла його тіло до ніг образу Божої Матері, очікуючи на чудо. Вона не розчарувалася, бо її син повернувся до життя на очах у багатьох свідків. З того часу каплиця стала популярним місцем паломництва.

    Імператор Людвіг подарував древньому монастирю невелику статую Божої Матері, вирізьблену в Італії, і місце незабаром прославилося як своєю святинею, так і різноманітними чудесами. На честь Богородиці Баварської було збудовано численні храми, серед яких каплиця, що датується 16 століттям, де кілька років тому було створено парафію для українських православних християн.

    Відзначаючи свято Покрови Богородиці, архієпископ Даниїл молитовно роздумував про духовний зв’язок відданості Пресвятій Богородиці, який об’єднує українських та німецьких віруючих. Вельможні правителі Київської Русі-України присвячували землю України Покрову Богородиці, і мозаїка Оранти у Софійському соборі в Києві залишається символом цієї молитовної посвяти. Молитовні розповіді про чудесні зцілення в Баварії перед статуєю Альтготтінгської Божої Матері спонукали мільйони християн з усього світу піднести свої заступницькі молитви перед святим образом Баварської Божої Матері.

    Вітаючи архієпископа Даниїла у старовинному храмі, члени парафіяльної управи та настоятель української православної громади м. Мюнхен прот. Валентин Смоктович висловили радість з приводу візиту архіпастиря та попросили його молитов за парафіян і нових членів оновленої сім’ї українських православних християн у Мюнхені.

    По завершенні Божественної літургії духовенство та присутні віряни привітали свого архіпастиря з 50-річчям від дня народження та вручили архієпископу Даниїлу в подарунок архіпастирський посох, молячись тим самим, щоб він і надалі вірно вів паству на шляху до духовного вдосконалення та спасіння.

    Після завершення Божественної літургії владика Даниїл запросив усіх присутніх вийти за межі парафіяльного храму, щоб звершити чин освячення чотирьох автомобілів швидкої допомоги, переданих Українською Православною Церквою США з метою порятунку життя бійців Збройних Сил України, адже війна Росії проти України продовжує забирати життя невинних людей. Архієпископ нагадав, що нещодавно російський уряд провів псевдореферендум та здійснив спробу анексії чотирьох областей України: Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку – тому Церква відправляє в Україну чотири автомобілі Світла, Надії, Віри і Любові, щоб надати народу України відчуття підтримки в час жорстокого порушення святості людського життя і свободи.

    Протягом кількох годин після богослужіння та святкового обіду владика Даниїл розраджував сотні біженців з України, які просили молитви, благословення та духовної підтримки.

    Запланована поїздка владики до м. Тронхейм (Норвегія) з метою пастирського візиту до поранених військовослужбовців України, які перебувають у медичних закладах Норвегії.

    Фото: УПЦ США
    Фото: УПЦ США
    Фото: УПЦ США

    Найсвіжіше

    Популярне