П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ окуповує парафії УПЦ МП в областях, де пройшли псевдореферендуми

    Так зване Управління Московської патріархії у справах єпархій у країнах ближнього зарубіжжя буде організовувати життя парафій Російської православної церкви на територіях, де пройшли псевдореферендуми про «приєднання» до РФ.

    Про це сказав російському пропагандистському ЗМІ «РИА Новости» заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату протоєрей РПЦ Ігор Якимчук.

    “Рішенням Священного синоду від 24 березня 2022 року було утворено управління Московської патріархії у справах єпархій у країнах ближнього зарубіжжя під керівництвом митрополита Крутицького і Коломенського Павла. До кола його компетенції входять і єпархії на території України”, – сказав представник РПЦ.

    Синод РПЦ, згідно з журналами його засідання, опублікованими сайтом Московської патріархії, ухвалив таке рішення, заслухавши повідомлення патріарха Московського Кіріла про необхідність цього кроку.

    Псевдореферендуми про «входження» до складу Росії відбулися з 23 до 27 вересня в Донецькій, Луганській, Херсонській і Запорізькій областях. путін заявив що підтримає «рішення громадян».

    Що означає заснування парафій РПЦ на тимчасово окупованих територіях?

    Заснуванням парафій на тимчасово окупованих територіях України Російська Православна Церква повністю підтримує імперські плани лідера Кремля владіміра путіна щодо захоплення України. Вона готова надавати всебічну підтримку псевдореферендумам та нищити українську ідентичність заснуванням на тимчасово окупованих територіях російської церкви. До того там була УПЦ Московського патріархату, що теж не сильно сприяло вихованню проукраїнської, державницької позиції в місцевих жителях.

    Крім цього РПЦ вслід за Кремлем займається церковною окупацією так званої “Української Православної Церкви” Московського патріархату. РПЦ оголосила про захоплення кілька тисяч парафій в Херсонській, Луганській, Донецькій, Запорізькій єпархіях. Московська патріархія нищить своє ж породілля і звужує існування УПЦ МП там де ступає нога російського солдата. Це грубе порушення канонів, коли єпископ втручається в справи іншого єпископа без його відома і самовільно встановлює там свою владу.

    В цьому випадку московський патріарх Московський Кіріл самовільно, не питаючи митрополита Онуфрія (Березовського) встановлює своїх єпископів, або підпорядковує єпископів і тисячі парафій собі. Хоча до того ці єпископи і парафії і священники були у розпорядженні Синоду і Собору УПЦ МП.

    Зауважимо, що жодна із окупованих областей України не захоплена рашистами на 100%. Як ділитиме РПЦ єпархію із УПЦ МП? Чи будуть єпископи від РПЦ мати владу і на неокупованих територіях, хай навіть формальну?

    Онуфрій промовчить чи відреагує?

    Чи відреагує якось Онуфрій на цей антиканонічний і рейдерський акт збоку Московської патріархії? Або знову буде мовчати разом із всією верхівкою УПЦ МП, як це вже було у випадку окупації Кримських єпархій? Скоріше другий варіант. В УПЦ МП просто проігнорують діяльність Гундяєва на тимчасово окупованих територіях і зосередяться на «гоніннях» і «рейдерських захопленнях» зборку ПЦУ і української влади.

    Вже зараз в середовищі УПЦ МП ненависть до ПЦУ більша ніж до Московського патріархату, який благословляє вбивати їх самих (вірян УПЦ МП), українських захисників, загарбувати території, нищити храми УПЦ МП та виконувати рашистам імперські амбіції путіна. А все через небажання УПЦ МП вести діалог про об’єднання чи про Євхаристійне сопричастя, щоб припинити переходи парафій, чи як в УПЦ МП кажуть «захоплення».

    Натомість злочини Моспатріархії і захоплення нею парафій УПЦ МП у Церкві Онуфрія, яка нібито “українська” пояснять бажанням «вижити» в умовах війни. Теж саме пояснення там застосовують стосовно колабораціонізму священників і єпископів УПЦ МП, які дають згоду на пряме управління з Москви. Аналогічні аргументи використовували в УПЦ МП, щоб пояснити вірянам, чому кримські єпископи і священники перейшли під пряме управління РПЦ.

    Якщо Онуфрію не байдужа доля України і українських вірян, якщо він хоче зберігати своє лице під час атак збоку Московського патріарха Кіріла, то він повинен негайно рішуче відреагувати на такі дії останнього. Як мінімум Онуфрій має назвати відкриття парафій РПЦ в тимчасово окупованих районах України порушенням канонів (правил Церкви), як максимум має зібрати Синод УПЦ МП з цього питання де детально розкриють чому Московська патріархія перестала бути Церковною організацією і стала державною обслугою Кремля.

    Подальші кроки УПЦ МП

    З усього видно, що в умовах повномасштабної війни Російська Православна Церква не буде і не бажає зберігати цілісність і єдність УПЦ МП. Для РПЦ так звана “Українська Церква” моспатріархату стала розхідним матеріалом, інструментом в руках Кремлівських кураторів для підготовки населення до псевдореферендумів і вторгнення російських загарбників. На тимчасово окупованих територіях України РПЦ ліквідовує УПЦ МП через непотрібність. Адже окупаційній владі не потрібна якась згадка про “українську” Церкву, хай навіть московського патріархату.

    Бачачи такі злочини путіна і патріарха Кіріла Онуфрій міг би розпочати діалог із ПЦУ і розірвати євхаристійне єднання із Московською патріархією, яка займається рейдерським захопленням парафій УПЦ МП. Це могло б стати кроком на врегулювання міжконфесійної ворожнечі в Україні. Втім цьому діалогу має сприяти українська влада, яка зацікавлена в консолідації українців та зменшенню напруги (розколу) між ними в умовах війни з росією. Не секрет, що сама УПЦ МП навіть на неокупованих територіях може розколотися на проросійську і проукраїнську частини, про що відкрито говорять священники цієї Церкви.

    Джерело: Духовний Фронт України.

    Найсвіжіше

    Популярне