П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Ознаки паніки: путін ввів нові покарання за ухилення від мобілізації і здачу в полон

    Держдума Росії у вівторок 20 вересня одразу у другому та третьому читаннях ухвалила законопроєкт про внесення змін до КК РФ, згідно з яким за добровільну здачу в полон, мародерство та відмову від участі у бойових чи військових діях, а також невиконання наказів командувача позбавлятимуть волі на строк до 15 років. Про це повідомляє сайт російського законодавчого органу, передає Радіо Свобода.

    Законопроєкт про зміни до КК РФ був прийнятий у першому читанні в липні, проте поправки, пов’язані з мобілізацією та воєнним часом, були внесені 19 вересня – напередодні другого та третього читань.

    Пакет поправок містить нові статті: 

    • «Добровільне здавання в полон» (стаття 352.1) – покарання від трьох до 10 років позбавлення волі, якщо немає ознак держзради;
    • “Мародерство” (стаття 356.1) – покарання до 15 років позбавлення волі.

    У переліку обтяжуючих обставин з’являється нове поняття – скоєння злочину «у період мобілізації чи воєнного стану, у час» (стаття 63).

    За порушення вже наявної в КК РФ статті 337 («Самовільне залишення частини в період мобілізації та військового стану») автори законопроекту пропонують посилити покарання. У разі самовільного залишення частини строком від 2 до 10 діб – до 5 років позбавлення волі (раніше до 1 року); від 10 діб до одного місяця – до 7 років ув’язнення (раніше до 3 років); понад місяць – від 5 до 10 років позбавлення волі (раніше до 5 років).

    Автори законопроєкту також передбачили покарання за невиконання підлеглими наказу командувача, відданого в установленому порядку, у період воєнного стану, у воєнний час або за умов збройного конфлікту чи ведення бойових дій. За це правопорушення, а також за відмову від участі у військових чи бойових діях пропонується позбавлення волі на строк від двох до трьох років (частина 2.1 статті 332).

    Пакет поправок також передбачає внесення до КК РФ цілої групи статей про невиконання державного оборонного замовлення та порушення умов державного контракту (статті 201.2, 201.3, 285.5, 285.6).

    Раніше до Держдуми РФ внесли два законопроекти, які передбачають покарання та прирівнюють до екстремізму поширення та демонстрацію карт та інших зображень, які «оспорюють територіальну цілісність Росії». Порушникам може загрожувати штраф чи арешт до 15 діб. Причому штраф для юридичних може досягати мільйона рублів.

    Нагадаємо, Кремль використовує лідерів мусульман росії, щоб агітувати за мобілізацію на війну. Також США планує ввести санкції проти Кіріла (Гундяєва) та ще 200 росіян, причетних до війни в Україні. У росії тим часом пройшов антивоєнний мітинг.

    Найсвіжіше

    Популярне