П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Відбулось святкування 7 річниці ЛітПолУкрбриг у Любліні

    15 – 16 вересня у Любліні відбулися святкування з нагоди сьомої річниці з дня створення багатонаціональної Литовсько-Польсько-Української бригади. Як і 508 років тому, Литва, Польща та Україна разом протистоять спільному ворогові, який залишається незмінним впродовж століть. Битва під Оршею, в якій Війська ВКЛ під командуванням великого гетьмана Костянтина Острозького блискуче розбили армію Московського князівства, стала однією з найбільших битв XVI століття в Європі.

    Зараз три дружні країни, об’єднані спільною історією, продовжують славну бойову традицію, розвиваючи свої відносини у форматі Люблінського трикутника, створеного ще у 2020 році. Сьогодні ЛітПолУкрбріг з честю носить ім’я великого гетьмана Костянтина Острозького. За сім років свого існування бригада отримала важливі ознаки військового формування, провела злагодження, набула бойових спроможностей під проводом НАТО, сформувала свій штаб з музеєм слави та отримала в дар від однойменного фонду «Корона князів Острозьких» меморіальну дошку із зображенням свого високого покровителя. Головною задачею цієї військової організації є збереження миру та забезпечення безпеки всієї Центрально-Східної Європи. І зараз, в умовах війни, особливо відчувається дружня підтримка Польщі та Литви у спільному протистоянні російській агресії, у співпраці на всіх фронтах, в бажанні наблизити членство України в родині Європейського Союзу.

    Відзначення 7-х роковин створення Литовсько-польсько-української військової бригади розпочалось у Люблінській філармонії міжнародним благодійним концертом «Об’єднані заради миру». Урочистий музичний захід, організований ЛітПолУкрбріг проходив під патронажем Міністрів національної оборони Польщі та Литви – Маруша Блаштека і Арвідаса Анушаускаса. В концертній програмі брали участь військові оркестри з Литви та Польщі, а також польсько-український гурт TARAKA. Під час концерту ЛітПолУкрбріг спільно з Caritas Ordvnariatu (Карітас Польового Ординаріату Війська Польського) ініціював збір коштів на допомогу українським бійцям, пораненим під час війни з Росією. Святкові заходи в Любліні продовжились наступного дня парадом військ, урочистими промовами та нагородженням кращих воїнів, а в Гарнізонному костелі відбулась Свята Меса за жертви війни, яка триває в Україні.

    На церемоніальній частині серед представників іноземних делегацій, місцевої влади та поважних гостей був присутній Почесний консул Литовської Республіки в Україні, голова благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас.

    Нагадаємо, благодійний фонд «Корона князів Острозьких», згідно підписаним домовленостям про співробітництво, за роки існування підрозділу брав участь у багатьох заходах, пов’язаних з іменем великого гетьмана. Подарований меценатом у 2018 році бронзовий меморіал Острозькому – пам’ятна дошка на стіні штабу (українські скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов), став справжнім символом військової доблесті та своєрідною запорукою плідної взаємодії між організаціями.

    Побажаємо командуванню та особовому складу ЛІТПОЛУКРБРИГ міцного здоров’я, успіхів у службі, витримки, миру добра та злагоди. Дякуємо військовим підрозділу за підтримку українським воїнам, пораненим під час війни, і впевнені, що з нашими польськими та литовськими друзями зможемо рішуче протистояти російському агресору.

    Найсвіжіше

    Популярне