П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Польську поп-зірку виправдали у справі про богохульство

    Вищий європейський суд з прав людини постановив, що права польської поп-зірки, засудженої за богохульство 10 років тому, були порушені.

    Суд польської столиці Варшави оштрафував Дороту Рабчевську, відому як Дода, за її слова про те, що автори Біблії були сп’янілі вином і канабісом, передає ВВС.

    Європейський суд з прав людини в Страсбурзі заявив, що її слова захищені її правом на свободу слова. ЄСПЛ зобов’язав польську владу виплатити їй 10 000 євро відшкодування збитків, що більш ніж у дев’ять разів перевищують штраф, що її зобов’язав сплатити варшавський суд.

    Початкові звинувачення пов’язані з телеінтерв’ю 38-річної співачки, яке вийшло в 2009 році. Під час передачі вона сказала, що хоча вірить у «вищу силу», її більше переконують динозаври, ніж Біблія. Вона додала: «Важко повірити в те, що написали люди, які пили занадто багато вина і курили траву».

    Наступного року її звинуватили, а в 2012-го Варшавський окружний суд визнав винною, наклавши штраф у розмірі 5000 злотих (1060 євро).

    Суд у Страсбурзі постановив, що, хоча її заяви можуть шокувати віруючих, не було встановлено, що вони розпалюють насильство чи ненависть, і тому вони захищені її правом на свободу слова.

    Найсвіжіше

    Популярне