П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Відбулася інтронізація митрополита Пісідійського Іова (Гечі)

    17 вересня відбулась інтронізація митрополита Пісідійського Іова (Гечі). Урочистості пройшли в храмі преподобного Аліпія Столпника в Анталії.

    Про це повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) прибув на інтронізацію новообраного митрополита Іова, який обраний на овдовілу Пісідійську кафедру.

    Владика Іов виголосив слово під час своєї інтронізації.

    Єпископ Михаїл з 2011 року по 2019 рік служив в цьому храмі священником. Окрім того, владика Іов Геча був у нього викладачем під час навчання в Інституті вищих богословських студій Вселенського патріархату в Шамбезі.

    Митрополит Іов знає єпископа Михаїла багато років, тому він запросив екзарха на свою інтронізацію, бо місто Анталія і храм преподобного Аліпія Столпника є рідними їм обом.

    Раніше Пісідійську митрополію очолював митрополит Сотірій (Трампас) (1929 – 2022), колишній митрополит Кореї. Після того, як він пішов на спокій, він був призначений правлячим митрополитом Пісідійським. З Пісідійської митрополії – м. Антіохії Пісідійської (сучасний Ялвач) ап. Павло починав свої місіонерські подорожі.

    Владика Сотірій відкрив стару церкву в Анталії – храм преподобного Аліпія Столпника і живучи в Кореї він літав двічі на рік і жив тривалий час туди, щоб займатись храмом. Потім побудували храм у Аланії, побудували зараз храм в Манавгаті. До останнього дня владика Сотірій керував процесом будівництва храму. Тобто навіть перед смертю в нього проповіді були розписані на місяць вперед, він сам їх друкував на iPad, сам складав.

    Новообраний владика митрополит Іов (Геча) раніше обіймав Тельміську кафедру. Він є доктором богослов’я, професор Інституту вищих досліджень в галузі православного богослов’я при Православному центрі Вселенського патріархату в Шамбезі (Швейцарія) і Паризького католицького університету (Франція), постійним представником Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві, співголовою Об’єднаної міжнародної комісії з богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою церквами.

    Владика Іов був одним із головних спікерів Святого і Великого Собору Православної Церкви на Криті 19-26 червня 2016 року. Володіє англійською, французькою, грецькою, українською, російською та італійською мовами. Глибоко знається на українській церковній історії. Докторську дисертацію захистив на тему «Літургійна реформа митрополита Киприяна Київського (1330—1406 рр.)

    Найсвіжіше

    Популярне