П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Чорткові освятили капличку, яка дивом вціліла після ракетного удару

    В якихось двадцяти метрах від епіцентру ракетного влучання культова споруда майже не зазнала значних пошкоджень.

    У Чорткові освятили відреставровану капличку, яка дивом вціліла після ракетного удару

    Про це повідомило Чортків. City, передає «Еспресо. Захід».

    Після майже трьох місяців після ракетної атаки окупантів на Чортків на каплиці Покрови Пресвятої Богородиці практично не залишилось слідів — лише ледь помітні вм’ятини на золотих колонах нагадуватимуть про пережите.

    Святиня стала ще більш ошатнішою — в ході масштабної реконструкції її наново поштукатурили, територію вимостили плитами з червоного каменю-пісковику та висипали декоративним камінням тощо. До її відновлення спільно долучилися коштом, матеріально і працею як чисельні меценати, так і самі військовослужбовці.

    Відтак з нагоди «другого народження» каплицю Покрови Пресвятої Богородиці освятили. Чин освячення здійснили владика Павло Кравчук, єпископ Тернопільсько-Теребовлянський ПЦУ і владика Димитрій Григорак, єпарх Бучацький УГКЦ, за присутності низки священників, депутатів, громади та військових.

    Опісля окроплення святині приємною несподіванкою для командира в/ч А 1915 полковника Миколи Сандула стало нагородження його церковним орденом святого Миколая Чудотворця, а також Благословенною Грамотою — колишнього командира частини, котрий виступив ініціатором спорудження каплички 22 роки тому, підполковника Юрія Лазаренка. Церковними грамотами було відзначено також кількох військовослужбовців.

    У пам’ять про цю урочисту подію запрошеним гостям та усім присутнім було вручено зменшені копії образу «Покров захисників вільної України», що міститься у каплиці, з Молитвою воїна.

    Увечері, 11 червня, у Тернопільській області сталися вибухи. У Чорткові та селі Біла після цього відключили природний газ.

    Поранення отримали 22 особи, їм надали меддопомогу і шпиталізували. Серед постраждалих — 12-річна дитина, 7 жінок. Згодом кількість постраждалих зросла до 23 осіб.

    Унаслідок обстрілів окупантів у Чорткові постраждали заклади освіти. Серед них — школа, садочок та один із корпусів спортивної школи.

    Крім того, внаслідок ракетного удару по Чорткову пошкоджено 37 житлових будинків та 11 об’єктів підприємницької діяльності.

    Найсвіжіше

    Популярне