Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній та патріарх Варфоломій здійснили паломництводо Успенського монастиря на Тасосі

    В другій половині недільного дня 4 вересня 2022 р. Вселенський Патріарх Варфоломій та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній разом з архієреями та духовенством здійснили паломництво до Успенського монастиря на о. Тасос.

    Від початку монастир був присвячений Різдву Пресвятої Богородиці, але у зв’язку з численністю храмів, які вже мали таку посвяту, пізніше був перейменований. Однак монастирський храм, збудований на початку ХІХ століття, зберіг своє іменування і невдовзі матиме престольне свято, передає пресслужба ПЦУ.

    Паломники заспівали тропар до Богородиці та вшанували храмові святині. Потім до Патріарха Варфоломія та до всіх присутніх з вітанням звернувся правлячий архієрей митрополит Філіпп, Неаполя і Тасоса Стефан, подякувавши Його Всесвятості за візит.

    Митрополит Ксантійський Пантелеймон, який раніше подвизався у цьому монастирі як чернець, розповів про його історію, про храм і його розписи. Архієрей звернувся до митрополита Епіфанія зі словами вітання та побажав з усього серця йому і всьому побожному українському народу успішно пройти випробування стражданнями війни, яких нині зазнає Україна від російських агресорів, щоби завершилися вони перемогою правди і справедливим миром.

    Наприкінці паломництва його учасники заспівали «Світло тихе…» – гімн на честь Христа з вечірнього богослужіння.

    Після цього Патріарх Варфоломій, Митрополит Епіфаній та інші прибули до м. Ліменарія на півдні острова Тасос, де відбулася урочиста церемонія найменування вулиці на честь Вселенського Патріарха. Очільник місцевої влади привітав Його Всесвятість та оголосив однодушне рішення ради найменувати на згадку про нинішній візит одну з вулиць міста «вулицею Вселенського Патріарха Варфоломія».

    У подячному слові патірарх висловив зворушення ухваленим радою рішенням і підкреслив важливість збереження духовних і культурних зв’язків, історичної пам’яті грецького населення узбережжя та островів.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній під час візиту до Греції говорив про єдність і тих, хто  відкидає і заперечує її. 3 вересня розпочався візит предстоятеля Православної Церкви України до Греції.

    Найсвіжіше

    Популярне