П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Розпочався візит предстоятеля Православної Церкви України до Греції

    У суботу 3 вересня 2022 року розпочався перший офіційний візит Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Греції у якості предстоятеля Православної Церкви України.

    З благословення Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія, в канонічній юрисдикції якого знаходиться місцева митрополія, митрополит Філіпп, Неаполя і Тасоса Стефан надіслав через Священний Синод Церкви Греції запрошення Предстоятелю ПЦУ разом з делегацією відвідати урочистості з нагоди вшанування Собору Тасоських святих, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Це запрошення надійшло ще на початку березня цього року. Завдяки тому, що український народ та Збройні Сили України відкинули російських агресорів від Києва, цей візит став можливим. Митрополит Стефан минулого року був членом патріаршої делегації під час візиту Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія до України. Тоді ж він особисто повідомив предстоятелю ПЦУ про своє бажання у відповідь запросити його наступного року до Філіппійсько-Тасоської митрополії.

    У поїздці до Греції Блаженнійшого митрополита Епіфанія супроводжують Головний секретар Священного Синоду ПЦУ митрополит Вінницький і Барський Симеон та заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, а також духовенство – протоєрей Василь Лило, протоєрей Іван Сидор, протодиякон Владислав Демченко та диякон Андрій Сидор.

    Третього вересня опівдні в місцевому аеропорту поблизу м. Кавала – сучасного центра митрополії, розбудованого поруч з античними Філіппами – зустрілися Вселенський патріарх Варфоломій, архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім, голова Священного Синоду Церкви Греції, та Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній, до яких також доєднався офіційний представник влади Грецької Республіки на урочистостях Міністр національної оборони Ніколаос Панайотопулос, уродженець Кавали.

    Під час спілкування предстоятелі висловили взаємну радість з приводу можливості звершити урочистості, зокрема – відправити спільну Божественну літургію. «Наша Церква і український народ вдячні Вашій Всесвятості і Вашому Блаженству за підтримку, допомогу і молитву в час триваючої неспровокованої російської війни проти нашої держави», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    Також окремо Блаженнійший владика через пана Панайотопулоса висловив вдячність Уряду і народу Греції за гуманітарну допомогу, матеріальну, військову, дипломатичну та моральну підтримку під час успішного опору російським завойовникам.

    Після зустрічі Предстоятелі разом із супроводжуючими особами відбули до місцевого порту, звідки морем вирушили на острів Тасос. Разом з ними до острова прибула ікона Собору Тасоських святих, яка урочисто була зустрінута на набережній.

    Митрополія Філіпп, Неаполя і Тасоса знаходиться в 150 кілометрах на схід від міста Салоніки. Тут, в античному місті Філіппи, яке було зруйноване під час турецького завоювання Балкан у 1400 році, апостол Павло вперше на Європейському континенті проповідував Євангеліє, утворив церковну громаду та звершив перші хрещення. Одна з книг Нового Завіту – це Послання апостола Павла до филипʼян.

    Найсвіжіше

    Популярне