Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній у Греції: «Важкою є провина тих, хто відкидає і заперечує єдність»

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній перебуваючи у Греції розповів про радість від єдності ПЦУ із іншими автокефальними Церквами. Він натякнув на РПЦ, коли говорив про провину розділення.

    Про це йдеться на сайті ПЦУ.

    «Слова не можуть вмістити всієї духовної радості, яка наповнює наші серця сьогодні, в цей благословенний недільний день, коли ми разом звершили у цьому священному храмі на честь Успіння Богородиці Божественну Літургію. … І наскільки великою радістю та благословенням є духовна єдність в Таїнстві Євхаристії, настільки важкою є провина тих, хто відкидає і заперечує цю єдність заради гріховної гордості або з інших причин, які походять не від правди Божої, а від міркувань світу цього і політичних розрахунків», – сказав предстоятель ПЦУ.

    Особливо він зрадів від того, що ПЦУ свідчить єдність Церкви Христової на землі, яка першою в Європі почула проповідь Євангелія з вуст апостола Павла. Того апостола, який закликав християн бути єдиними, кажучи: «Благаю вас, браття, ім’ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб усі ви говорили одне i не було між вами розділення, а щоб ви з’єднані були в одному розумінні та в одній думці»  (1 Кор. 1:10).

    Звертаючись до Вселенського патріарха, митрополит Епіфаній зауважив, що патріарх зазнавав “несправедливих нападів від тих, хто полюбив гордість світу цього більше, ніж смирення Христове”.

    “Як гордий брат з притчі, вони самі готові залишитися поза батьківським домом, аби лише не бути разом з братом своїм, якого осуджують замість того, щоби радіти відновленню єдності. Так і вони розривають священну єдність Церкви, відмовляються від спілкування не заради істини, а заради утвердження своєї влади над іншими братами”, – зазначив митрополит.

    Предстоятель ПЦУ підкреслив, що у РПЦ “покладаються на силу, багатство та інші речі світу цього. Але таким можемо нагадати слово з Писання: «Ти говориш: я багатий, розбагатів і ні в чому не маю потреби; а не знаєш, що ти нещасний і жалюгідний, і вбогий, і сліпий, і голий» (Одкр. 3:17)”.

    Нагадаємо, сьогодні відбулась спільна літургія Вселенського патріарха, митрополита Київського та архієпископа Афінського. Загалом, це уперше благословенна земля Еллади зустрічає предстоятеля Автокефальної Православної Церкви України. Також патріарх Варфоломій знову засудив російську війну проти України.

    Фото: ПЦУ
    Фото: orthodoxtimes

    Найсвіжіше

    Популярне