Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    З миром нічого не втрачається, з війною втрачається все – кардинал Паролін

    Державний секретар Ватикана кардинал П’єтро Паролін дав інтерв’ю італійському телеканалу TG1, в якому, зокрема, поділився роздумами щодо несправедливої та руйнівної війни в Україні, повідомляє Vatican News.

    «Я дивлюся на це з надзвичайною стурбованістю, тому що війна триває вже довгий час: минуло шість місяців з початку конфлікту з усіма жахами, які він спричиняє, – заявив єрарх. – У нещодавньому комюніке Святійшого Престолу були використані дуже сильні прикметники для визначення цієї війни, – вони також відображають моє особисте ставлення та цілісну позицію та почуття Святішого Престолу, починаючи з Папи Римського. Насамперед, це занепокоєння відсутністю перспектив та можливостей вирішення проблеми шляхом переговорів. Саме це викликає у нас найбільшу тривогу та занепокоєння. Ми завжди доступні, в тому сенсі, що не закриваємо двері ні перед ким, намагаючись запропонувати всім залученим сторонам та учасникам можливість знайти нейтральний ґрунт для зустрічі та пошуку рішення, яке, як сказав Іван Павло I про Кемп-Девідські угоди, було б ‘справедливим та повним’. Тобто йдеться про правильне рішення в тому сенсі, що воно задовольнило б потреби всіх, що вкрай важко зробити: це трохи схоже на квадратуру кола, але, принаймні, має бути прагнення; таке рішення має бути цілісним, тобто вирішувати всі питання, не породжуючи нових проблем та конфліктів».

    Італійський журналіст нагадав, що зараз інспектори МАГАТЕ знаходяться на Запорізькій атомній електростанції, і суспільство стурбоване можливістю ядерної катастрофи. З цього приводу кардинал Паролін сказав:

    «Ми закликаємо уникати будь-якої ескалації, особливо щодо застосування атомної енергії, розуміючи, з якими наслідками ми зіткнемося, якщо навіть помилково буде зроблено хибний крок у цьому напрямку. Заклик завжди один: до мудрості, поміркованості, до пошуку мирних рішень. Я хотів би повторити те, про що неодноразово говорили Римські Папи, про що заявляв Пій XII: «З миром нічого не втрачається, з війною втрачається все», – і ми стаємо тому свідками».

    Найсвіжіше

    Популярне