П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Хмельницькій облраді вимагають пояснень від влади щодо хресної ходи УПЦ МП

    Через три дні після свята Успіння Пресвятої Богородиці тему хресної ходи вірян УПЦ МП з Хмельниччини до Почаївської лаври знову підняли депутати Хмельницької обласної ради.

    Як йдеться на сторінці однієї з політичних сил, вони “звернулися до начальників Хмельницької обласної військової адміністрації, ГУ Національної поліції області, Управління патрульної поліції та Служби безпеки України у Хмельницькій області з листом щодо ситуації, яка склалась 20 серпня, коли тисячі вірян російської православної церкви в Україні (офіційно Київська митрополія Української православної церкви) розпочали ходу із Кам’янця-Подільського до Почаєва Тернопільської області”, передає Поділля News.

    У зверненнях депутати вимагають надати відповіді на такі питання та таку інформацію:

    – Копію листа організаторів «хресної» ходи про необхідність організації заходу, час, місце проведення та відповідальних осіб за захід;
    – У випадку відсутності такого листа, чому не були вжиті заходи, щодо зупинення порушення законодавства невстановленими особами.
    – Причину відмови видачі наказу начальником Хмельницької ОВА про заборону заходу;
    – На підставі чого працівники правоохоронних органів здійснювали охорону даного заходу;
    – Чи проводилась перевірка чоловіків спортивної зовнішності, що брали участь у ході, на предмет належності до диверсійно-розвідувальних груп та співпраці з ворогом;
    – Обґрунтування організаторів заходу щодо необхідності проведення заходу в умовах воєнного стану та як це сприятиме підвищенню обороноздатності України.

    Коментуючи ситуацію з хресною ходою, начальник Хмельницької ОВА, зокрема, звернув увагу на те, що Хмельниччина є лідером з переходу релігійних громад з колишнього московського патріархату до ПЦУ та у незалежні православні громади. Дійсно, станом на 28 серпня кількість переходів з УПЦ МП до ПЦУ на Хмельниччині за кількістю – найвища в Україні.

    Разом з тим протягом майже всього цього часу Хмельниччина мала й інше лідерство – за кількістю парафій УПЦ МП, які все ще залишалися в підпорядкування московської церкви, оскільки станом на 24 лютого 2022 року в області їх було найбільше в Україні – 998. І лише на кінець серпня Хмельницька область (790) нарешті поступилася Вінницькій (807), яка тепер лідирує за кількістю парафій, що досі залишаються у складі УПЦ.

    Де факто організатором хресної ходи виступила “Кам’янець-Подільська” єпархія УПЦ МП на чолі з митрополитом Феодором (Гаюном). Де юре архиєрей УПЦ МП відхрестився від хресної ходи.

    Невідомо чому, але Хмельницька обласна влада аж ніяк не зреагувала на хресну ходу, що вирушила з Кам’янець-Подільського. Першим увагу на це дійство звернув народний депутат Володимир Ар’єв, побачивши на фото кольори російського прапору.

    Коли хресна хода перетнула межі двох областей, селяни Тернопільщини почали чинити їм перепони: там не пустять дорогою до села, там не пустять УПЦшних волонтерів з їжею та водою.

    Найсвіжіше

    Популярне