Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Хресний хід УПЦ МП не пустили через Волочиськ – громада проти

    Хресний хід УПЦ МП не зміг пройти через Волочиськ – його не пропустили. Таким було рішення влади тергромади, яке реалізовували небайдужі люди, правоохоронці та представники тероборони, повідомляє Поділля.

    Нагадаємо, звернули увагу на особливості хресної ходи у соцмережах після того, як на вулицях Кам’янця-Подільського серед символіки, яку несуть із собою віряни УПЦ, побачили поруч стрічки кольорів російського та українського прапорів. Учасників ходи звинуватили у тому, що вони йдуть до лаври під стилізованими триколорами. Начальник Хмельницької ОВА згодом цю інформацію спростував.

    У трьох сусідніх з Тернопільщиною (куди, власне, прямує хода з Хмельниччини) областях рішеннями органів місцевого самоврядування, а також рішеннями місцевих єпархій хресні ходи, розуміючи усі можливі наслідки, вирішили скасувати та заборонити. Такі рішення прийняли у Вінницькій ОВА та Вінницькій єпархії УПЦ, у Чернівецькій ОВА та у Володимир-Волинській єпархії УПЦ.

    У Кам’янець-Подільській єпархії УПЦ, нагадаємо, також відмовилися брати на себе відповідальність за організацію хресної ходи в умовах воєнного стану. На рівні влади Хмельниччини таке рішення не приймалося, відповідно, причин зупиняти ходу та забороняти їй пересуватися територією області об’єктивно не було.

    Прокоментував вчора під вечір ситуацію з хресною ходою міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко: “Хочу офіційно заявити, що жодних дозволів або звернень на проведення цього заходу, цієї ходи, на ім’я міського голови чи до Кам’янець-Подільської міської ради не надходило, відповідно, жодних дозволів з цього приводу не було надано”.

    Також очільник міста наголосив, що триколора в хресній ході не було, «то були стрічки різних кольорів, але так в фотографії відобразилося, нібито наявність триколора. Але цього не було, і це підтвердили і правоохоронні органи, і обласна адміністрація».

    Єдиною громадою Хмельниччини, в якій встигли оперативно зреагувати на хресну ходу та прийняти відповідне рішення про заборону пересування прихожан УПЦ, стала Волочиська. Там на ранковому засіданні виконкому прийняли рішення, яким заборонили запланований рух колони через місто. Мешканці Волочиська, нагадаємо, напередодні обурювалися тим, що прихожани проросійської церкви планують пройти через місто та зупинятися там на відпочинок.

    Як відбувалося блокування шляху у місто для учасників хресної ходи, показала та розказала у відео депутатка Хмельницької обласної ради Аліна Коваль.

    “Зараз на Хмельниччині відбувається так звана хресна хода. Паломники йдуть курсом на Почаївську лавру. Дуже багато, тисячі людей, які планували зайти на територію Волочиської міської територіальної громади. У громаді прийняли ранкове рішення виконавчого комітету про заборону руху колони через місто Волочиськ. І рекомендували координаторам руху пройти через трасу М-12. Небайдужі люди, територіальна оборона, працівники поліції зібралися для того, аби виконати це рішення і забезпечити тишу і порядок в процесі ходи, тому що ми всі зацікавлені, не створюючи ескалації, максимально розвернути цю колону і убезпечити місто від проходу «русского міра» нашими вулицями”, – зазначила вона.

    Звернула увагу депутатка також на те, що в колоні чимало людей похилого віку, дітей, людей з обмеженими можливостями. А ще на те, на що вже звертали увагу під час проходження колони вулицями Кам’янця.

    Поміж них часто йдуть здорові спортивного вигляду молодики, які часом вигукують певні гасла. Дуже не хочеться, щоб таким чином створювалися в Україні якісь провокативні дії, – резюмувала депутатка.

    Найсвіжіше

    Популярне