П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Азербайджан повернув території після 30 років окупації. Російські війська покидають територію

    Російські військові передали Азербайджану контроль над Лачинським коридором. Це єдиною дорога, яка сполучає Вірменію і невизнану Нагірно-Карабаську республіку.

    Війська Азербайджану зайняли місто Лачин, окуповане вірменами з 1992 р.

    Про це повідомляє 24 канал.

    «Місцеве вірменське населення вже почало покидати населені пункти. Залишаючи місто, вірмени розкопують могили й забирають рештки своїх близьких. У Вірменії обіцяють переселенцям надати тимчасове житло», – мовиться у повідомленні.

    У звільнених населених пунктах поселять азербайджанців, які покинули свої домівки у 1990-х роках.

    Зауважимо, що коридор розташований у Лачинському районі Азербайджану, однак з 1992 року його контролює невизнана республіка. Наразі Лачинський коридор є єдиним сполученням між Вірменією та Нагірним Карабахом. У 2020 році Азербайджан зобов’язався побудувати нову дорогу.

    У 2020 році Азербайджан повернув контроль над Фізулінським, Джебраїльським, Зангеланським та Кубатлінським районами, а також над значною частиною території колишньої НКАО (зокрема місто Шушу та Гадрут).

    Після цього Вірменія та Азербайджан підписали мирний догорів за посередництва росії. Згідно з ним, Лачинський коридор перейшов під контроль Баку. До 26 серпня там перебували російські “миротворці”.

    У березні 2022 року міністр оборони Азербайджану рішуче нагадав росії чиєю насправді територією є, так званий, «Нагірний Карабах».

    Фото: АРА

    Найсвіжіше

    Популярне