Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Чернігівщині УПЦ МП просила місцевих «не чинити опору» загарбникам

    Миколаївський храм у центрі Парафіївської ОТГ на Чернігівщині – одна із перших великих парафій на Прилуччині, що приєдналася до ПЦУ у червні 2019 року. Зараз зусиллями родини отця ПЦУ Василя Момохода храм у Парафіївці стає центром тяжіння для всіх православних у трикутнику «Качанівський заповідник – Тростянецький дендропарк – Іржавець».

    Про це повідомляє svoboda.fm

    За словами місцевих, представники Московської патріархії у краї відверто агітували людей «не чинити опору», бути лояльними до окупантів та навіть співпрацювали з ворогом. Кажуть, росіяни навіть ходили по сільських хатах із заздалегідь складеними списками активних представників громади та ветеранів АТО. А хто міг так добре знати місцевих? – питають риторично люди.

    Під час повномасштабної війни довіра до представників РПЦ, які вже 30 років морочить голови людям ніби вони «незалежна УПЦ», впала до критичного рівня. Ну а запит на отця Василя Момохода з Парафіївки – хоч розірвись. Він поки один служить і на парафіях ПЦУ в сусідніх селах – Бережівка та Рожнівка. Вже фактично готова послідувати Томосу про Автокефалію і громада великого селища Туркенівка (Южне), проте люди просто бояться втратити усталений спосіб життя. А кадрів у самій ПЦУ для Чернігівщини бракує.

    Попри це Російська церква поступово втрачає вплив на півдні Чернігівської області. Поки що міцні духовні блок-пости Москви у колишньому районному центрі – місті Ічні, а також великих селах Гужівка та Іржавець. Там далі верховодять духовні політруки РПЦ, яким вже робили зауваження компетентні органи за гібридну пропаганду, а «батюшку» із храму Георгія Хозевита у Качанівці взагалі виставили за межі Заповідника.

    Значення Миколаївського храму в Парафіївці є винятковим – поруч Національний історико-культурний заповідник “Качанівка”, до якого спрямовані потоки туристів, а Георгіївська церква в селі Качанівка, що входить до Парафіївської селищної громади, до цього часу оформлена «на Москву».

    Про храм ПЦУ

    Миколаївський храм у містечку Парафіївка зведений коштом громади та ветерана агроіндустрії Олександра Сенчика. Поки в ошатному храмі тривали оздоблювальні роботи, Миколаївська парафія послідувала за Томосом Вселенського патріарха про дарування автокефалії. У червні 2019 року люди остаточно проголосували за приєднання до ПЦУ: 199 – за, 17 – проти. Московська патріархія, як завжди, намагалася перешкодити реєстрації громади – процес тривав 15 місяців.

    Справи у громади налагодилися, коли тут опинився отець Василь Момоход – клірик Чернігівської єпархії ПЦУ. Має багаторічний досвід служіння на Житомирщині, а родом аж із Бойківщини. Разом з дружиною Галиною та чотирма дітьми, прибув у відрядження до Парафіївки на початку листопада 2021 року – за 4 місяці до повномасштабної агресії РФ. На власні очі бачив колони окупантів, які проходили через центр ОТГ. Для нього кожен ранок починав з молитви у храмі. Власне цим заслужив довіру жителів громади, які бачать: священник відданий служінню, вірить у перемогу.

    Фото: освячення святкових кошиків на Спаса

    На Спаса 19 серпня, до храму попри робочий день прийшли десятки родин із дітьми. Зійшлися люди не тільки з Парафіївки, а й околиць – Петрушівки, Власівки та Качанівки. «Нехай Господь преобразить наших воїнів невидимими для ворога, які стоять на захисті нашої неньки України, завдяки яким ми сьогодні маємо свято за святом. Ми зобов’язані цим хлопцям та дівчатам, чоловікам та жінкам», – проповідує настоятель Миколаївського храму ієрей Василь Момоход.

    Парафіївка та весь колишній Іченський район ще носять на собі сліди варварського набігу росіян. Окупація краю тривала з 26 лютого до початку квітня. Північ укрупненого Прилуцького району Чернігівської області стала одною з головних магістралей нападу Російської Федерації, тисячі одиниць ворожої техніки курсували через регіон в напрямку Ніжина та Києва.

    Найсвіжіше

    Популярне