П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Польській Церкві відмовляють священникам ПЦУ у причасті як нехристиянам – лист Епіфанія предстоятелю ПАПЦ

    За дорученням Священного Синоду Православної Церкви України митрополит Київський та всієї України Епіфаній звернувся з листом до Блаженнійшого Савви, митрополита Варшавського і всієї Польщі, у зв’язку зі скаргами, що з боку духовенства очолюваної ним Польської Автокефальної Православної Церкви (ПАПЦ) спрямовуються до Вселенського Патріархату проти Православної Церкви України.

    “Ми не бачимо жодної канонічної підстави, окрім суб’єктивної упередженості, яка би перешкоджала встановити між нашими Помісними Церквами звичайний порядок спілкування. На жаль до нинішнього часу з боку Польської Автокефальної Православної Церкви ми не отримали ані відповіді на надіслані нами Мирні грамоти, ані пропозицій щодо діалогу з метою роз’яснити всі питання, які взаємно виникли і продовжують виникати”, – говориться в листі.

    За словами митрополита Епіфанія, таке прикре становище погіршилося у зв’язку з упередженим ставленням значної частини духовенства очолюваної Вашим Блаженством Церкви до кліру і вірних ПЦУ, які вимушено як біженці опинилися в Польщі, рятуючись від страждань і загроз розв’язаної Росією проти України війни.

    “З болем ми отримуємо свідчення про численні приклади того, як ієрархи і духовенство ПАПЦ не тільки відмовляють у співслужінні священикам ПЦУ, але відмовляють їм навіть у причасті, ставлячись як до нехристиян. Відтак, бувши “гнаними в одному місці вони йдуть в інше”, знаходячи братню допомогу, підтримку і розуміння в Католицькій Церкві, яка надає їм приміщення для звершення богослужінь та церковної діяльності”, – наголосив предстоятель ПЦУ.

    “У зв’язку з цим нам абсолютно незрозумілими є скарги з боку ієрархів і кліриків ПАПЦ до Вселенського Патріархату на контакти духовенства ПЦУ з Католицькою Церквою. Якщо Ваше Блаженство чи клір ПАПЦ мають щось спитати нас – ми готові до братнього діалогу. Православна Церква України є автокефальною Помісною Церквою, а не частиною чи структурою Вселенського Патріархату, тому всі питання, які стосуються ПЦУ – просимо найперше ставити перед нами”, – зазначає митрополит Епіфаній.

    Він також підкреслив, що церковна діяльність, яку здійснюють на тимчасовій основі серед українських біженців клірики ПЦУ є вимушеною, адже іншого способу задовольнити духовні потреби Польська Церква їм не запропонувала і не пропонує.

    “Я особисто та наша Помісна Церква відкриті до братнього конструктивного діалогу і до пошуку розв’язання всіх питань. Очікуємо на таку ж відкритість з боку ПАПЦ”, – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне