П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Скільки українців вважають себе громадянами своєї країни – опитування

    Абсолютна більшість – 85% – населення України вважають себе, перш за все, громадянами своєї країни незалежно від того, якою мовою вони говорять.

    Про це йдеться в результатах соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

    Крім того, громадянином світу або Європи себе назвали майже 4%. Близько 3% вважають себе представником етносу або нації. Громадянином колишнього Совєтського Союзу себе відчуває трохи менше 1% опитаних.

    “Отже, за невеликими винятками, населення України вважає себе перш за все громадянами своєї країни”, – зазначають соціологи.

    При цьому серед різних соціальних категорій населення – вікових, регіональних, лінгво-етнічних, гендерних і поселенських – немає великої різниці за цим показником. Так, серед жителів Сходу 81% вважають себе перш за все громадянами України, серед російськомовних українців – 81%.

    У свою чергу респонденти, які використовували різні варіанти суміші української та російської мов під час спілкування практично не відрізнялися за своїми відповідями від респондентів, які використовували виключно українську мову.

    Показовою є динаміка змін громадянської ідентичності, що була зафіксована у 1992 році та у період з 2000 року й по теперішній час (для цього використані дані Інституту соціології НАН України). Так, громадянська ідентичність зросла майже у два рази – з 45,6% до 84,6%, зробивши тим самим маргінальними усі інші види ідентичності в територіальному та політичному контексті.

    Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування 6-20 липня 2022 року серед 2000 респондентів. Опитування не проводилося на території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

    Найсвіжіше

    Популярне