П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Львові реставрують вітражі храму святого Йоана Золотоустого

    У Львові реставрують вітражі із фасаду храму святого Йоана Золотоустого. Їх зняли кілька місяців тому, коли в місті почали оберігати історичні пам’ятки від можливих пошкоджень через військове вторгнення РФ.

    Про це Суспільному розповів настоятель храму Ігумен Кипріан Лозинський.

    За словами настоятеля, від ймовірних руйнувань через військове вторгнення Росії, в приміщені закрили частину балкону, де стоїть хор, внутрішні та зовнішні вітражі.

    “Вітражі є унікальні, тому що це є чи не єдиний храм східної Європи, де залишились Мюнхенські вітражі”, – каже настоятель храму.

    Вітражі простояли у храмі понад 120 років.

    “Вітраж пресвятої Богородиці – він був знятий на реставрацію, тому що була можливість його зняти, в нас є вітражі в храмі, які дуже великі в об’ємі і їх не так просто демонтувати, а цей вітраж трохи менший, але теж цінний і вітраж, який виходить на ззовні, на вулицю, тому загроза його, не дай Боже, знищення чи понівечення є набагато вищою”, – пояснює Ігумен Кипріан Лозинський.

    Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття. Саме його зараз реставрує Марія Шумська-Барвінок. Вітраж має 3 метри у діаметрі та розділений на 9 фрагментів. За словами реставраторки, усі елементи потрібно почистити, доповнити та укріпити, після невдалих реставрацій за радянських часів.

    “Там було дуже багато втрат розпису, із-за того, що був не якісний відпал, або не якісна фарба, тому що просто так з часом воно би не мало бути. Те, що розписане коричневою фарбою – тримається дуже добре, воно є просто в чудовому стані цей розпис, воно піддається чищенню, тобто основні проблеми це забруднення. Все, що було намальоване чорною фарбою, а це такі конкретніші, делікатніші контури вони всі позлущувалися і на їхньому місці просто залишилося таке дуже гладеньке скло, тобто то, на яке воно наносилося і відповідно я по тому гладенькому склу, можу побачити, що там цей контур був”, – пояснює реставраторка.

    Вітражі зняли кілька місяців тому, оскільки вони були в аварійному стані, їх почали реставрувати. Роботи тривають 3 тижні.

    “Реставрація проводиться за не державні кошти, не бюджетні кошти. Долучився до цього фонд ALIPH. Це є швейцарський фонд, який створений відповідно для збереження об’єктів культурної спадщини. Одним з напрямків є, що вони долучилися до фінансування оцих робіт цього вітража. Загальна сума вітражних робіт, тобто вітражів буде коштувати близько 5800 євро”, – каже начальник міського відділу охорони та використання об’єктів культурної спадщини Олег Хандин.

    Після завершення реставраційних робіт, за словами настоятеля храму, їх одразу не встановлюватимуть з міркувань безпеки.

    Найсвіжіше

    Популярне