Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ситуація на ЗАЕС: рф перейшла до нового сценарію – ядерна катастрофа загрожує всій Європі

    НАЕК «Енергоатом» закликає ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити усіх можливих заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС із подальшою її демілітаризацією та виведенням озброєних російських військових зі станції й усієї прилеглої території.

    Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії.

    «Енергоатом вчергове закликає ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту здійснити всі можливі заходи для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС із подальшою її демілітаризацією та виведенням озброєних російських військових зі станції й усієї прилеглої території, зокрема і з міста Енергодар. Тільки це зараз зможе гарантувати безпеку ЗАЕС і унеможливить глобальну ядерну та радіаційну катастрофу», – йдеться в повідомленні.

    У компанії впевнені, що російська федерація може реалізувати свій план із перетворення ЗАЕС на військову базу ядерних терористів. Цьому, зокрема, сприяють активні дії представників «росатома», які перебувають на станції та координують програму з відрізання ЗАЕС від енергосистеми України за допомогою артилерійських обстрілів всіх ліній зв’язку АЕС.

    «Ситуацію значно ускладнює розміщення загарбниками своєї військової техніки зі зброєю та вибухівкою в машинних залах енергоблоків №1 та №2, що є фактичним мінуванням енергоблоків з двома ядерними реакторами найбільшої в Європі атомної електростанції. Невдовзі це все з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не тільки Україна, а й вся Європа», – резюмували в Енергоатомі.

    Як повідомлялось, 5 серпня російські загарбники обстріляли територію Запорізької АЕС – зафіксовано 3 «прильоти» біля промислового майданчика. Президент України Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію на ЗАЕС, заявив, що «будь-які обстріли атомних об’єктів – це зухвалий акт терору».

    Нагадаємо, в ОП вимагають контролю спецкомісії МАГАТЕ і ООН над ЗАЕС. Минулого місяця на ЗАЕС росіяни відібрали перепустки у персоналу та увійшли до радіаційної зони енергоблоку.

    Найсвіжіше

    Популярне