П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Як рашистські ІПСО ховаються за українською символікою в українському Facebook

    російські фахівці з інформаційно-психологічних операцій дуже часто ховаються за синьо-жовтими прапорами, тризубами, гаслами «Слава Україні!» і закликами помститися за кожного загиблого українця. Ретельний моніторинг соціальної мережі Facebook упродовж понад трьох місяців (від початку травня – до кінця липня) дозволяє звернути увагу на кілька найбільш поширених прийомів російських іпсошників і наративи, які вони намагаються просувати.

    Про це пише АрміяInform.

    Довідково. ІПСО – інформаційно-психологічна операція (англ. Psychological Operations, PSYOPS). Мета – вплинути на настрої різних груп суспільства задля досягнення поставленої мети. Складники: пропаганда, дезінформація, приховування однієї інформації і роздмухування та перебільшення іншої тощо.

    False-flag operation: у чому небезпека?

    росіяни вдаються до операцій під чужим для них прапором не від гарного життя. Реальність переконливо спростовує пряму рашистську пропаганду про єднання «братніх народів», звільнення українців від «нацистів і наркоманів», які немов би захопили владу в Україні, і масову підтримку українцями російських загарбницьких військ на тимчасово окупованих територіях. Та і самі українці завдяки своєму історико-культурному та суспільно-політичному бекграунду дуже опірні до прямої пропаганди.

    Внаслідок цього російські іпсошники змушені підлаштовуватися під невигідну для них ситуацію і проводити операції «під прикриттям». По суті, у соцмережах вони роблять те саме, що і диверсанти, які вдягають український піксель і під виглядом бійців ЗСУ проникають в наші тили, щоб, лишаючись невиявленими, максимально нашкодити Україні. Розрахунок простий – жертву слід зловити на патріотичні кольори і лозунги, а потім непомітно для неї самої згодувати їй потрібні ідеї і трансформувати панівну суспільну думку в потрібному російським загарбникам напрямку.

    Небезпека таких false-flag operation полягає в тому, що основна трансльована ними шкідлива теза є немов би супутньою і другорядною до початкового твердження. Вона закріплюється у свідомості як самостійна думка читача, а потім ще й підсилюється спеціально підготовленими коментарями до початкового допису. Додаткової суспільної ваги й авторитетності в очах користувача соцмережі Facebook надають їй тисячі накручених «вподобайок», бо завжди легше опинитися в гурті однодумців, ніж вперто відстоювати свою точку зору сам-один проти агресивної більшості.

    ІПСО № 1 «рашисти нелюди! ми помстимося!»

    Теза про те, що російські загарбники вчиняють численні воєнні злочини, не викликає у користувача соцмережі жодних заперечень. Вона підтверджує численними фактами жертв серед цивільних громадян України і вщент зруйнованими кварталами міст, ракетними й артилерійськими ударами рашистів по дитсадках, школах, супермаркетах тощо. Однак слідом за нею протягується теза про помсту, причому помсту якнайжорстокішу, якнайкривавішу.

    Цілком прийнятним є заклик покарати російських загарбників – вигнати їх з української землі, захопити у полон, а якщо вони не здаються і не відступають за межі України, то і безжально знищити. Однак у коментарях користувачі Facebook переходять до тверджень про необхідність відповісти на антилюдську жорстокість жорстокістю не менш антигуманною – і закликають знищувати цивільні об’єкти і цивільних громадян росії. У вкрай загостреному варіанті ця теза доводиться до того, що якщо рашистські агресори вбивають наший дітей, то ми маємо право і навіть мусимо убивати їхніх. Це абсолютно морально неприйнятна, а також дуже шкідлива з військово-політичної точки зору теза.

    Дегуманізація українців – спосіб позбавити Україну міжнародної підтримки

    Небезпека цієї ІПСО полягає у тому, що ворог прагне дегуманізувати українців, виставити їх такими само жорстокими нелюдами, як і рашисти. Цей меседж скерований насамперед на міжнародну спільноту, а також на російське суспільство. Іноземцям, які спостерігають за війною ззовні, повідомляють: обидві сторони однаково жорстокі. За всім цим губиться той факт, що, за офіційними даними Офісу Генерального прокурора України станом на ранок 2 серпня 2022 року рашисти убили 358 українських дітей і поранили ще 693 дитини. Натомість українці не завдали шкоди ЖОДНІЙ російській дитині.

    Російське суспільство отримує чергову порцію неспростовних «доказів», які виправдовують «специальную военную операцию» проти України. Дивіться, повідомляють росіянам, якщо російська армія не буде вбивати українців, то ці «кровожерливі нацисти» будуть убивати вас і ваших дітей. «Та, власне, українці ж і збиралися напасти на Донбас і на росію, – радо підхоплює тезу російська пропаганда, – а ми лише діяли на випередження і розпочали «спеціальну військову операцію» превентивно!»

    Зовнішнього спостерігача підводять до думки, що Україна не вчиняє воєнних злочинів просто тому, що неспроможна до цього технічно, і щойно в української сторони з’явиться така змога, як запалають дитсадки і школи у бєлгороді, брянську, курську чи ростові-на-дону. Тому буцімто не можна давати Україні далекобійну артилерію чи відповідні набої до неї. Шкода Україні та користь росії від видання і поширення таких тез очевидна – посилення та підтримка антиукраїнських настроїв у росії, роздмухування тамтешнього мілітаризму. Водночас це спосіб послабити міжнародну підтримку України, показавши, що українці буцімто такі самі варвари, як і росіяни, тож не треба допомагати одним дикунам проти інших – нехай собі вбивають одні одних без міжнародного втручання.

    ІПСО № 2 «Жодних виправдань колаборантам! покарання невідворотне!»

    За правильним твердженням про відповідальність і невідворотне покарання осіб, які пішли на добровільну співпрацю з окупантами, рашистські іпсошники протягують вкрай небезпечні ідеї, покликані розколоти українське суспільство.

    Перша з них полягає у тому, що кровожерливі українці й «нацистська» українська держава готові жорстоко карати без розбору всіх, хто хоч якось взаємодіяв з російськими загарбниками на тимчасово захоплених ними територіях. На жаль, частина українських коментаторів у соцмережах радо підхоплюють цю тезу рашистських ботів. Це, зрештою, призводить до невиправданого і дуже небезпечного узагальнення, що всі колаборанти однакові та є держзрадниками. Навіть більше за те – всі, хто перебуває на тимчасово окупованій території, немов би є колаборантами.

    Огульні звинувачення у колабораціонізмі – спосіб виправдати окупацію і розсварити українців

    Саме таких узагальнень і прагнуть російські окупанти для того, щоб згодувати їх як громадянам України на тимчасово окупованій території, так і громадянам рф та міжнародній спільноті. Міркування іпсошників зрозуміли – слід показати всім, що після повернення тимчасово окупованих територій, Україна влаштує терор проти місцевих мешканців, тому єдиний варіант зберегти життя мирних громадян – не допустити деокупації захоплених рашистами територій українцями.

    Кожна з груп реципієнтів, на яких транслюється ця брехлива теза, чує у ній те, що прагне почути. Громадянам України на тимчасово окупованій території повідомляють: «Ми захищаємо вас від кровожерливих українських карателів, які хочуть репресувати всіх без розбору!» Громадянам рф пояснюють: «Ми захищаємо мирних мешканців від нацистського київського режиму». Міжнародній спільноті транслюють: «Якщо Україна деокупує захоплені російською армією території, там почнуться репресії аж до різанини». Таким чином окупацію виправдовують в очах представників трьох цільових груп ІПСО.

    Небезпека цієї ІПСО ще більша, ніж у попередньої, бо, що особливо прикро, вона діє насамперед на громадян України на тимчасово окупованих територіях. Її наслідком є не лише роздмухування антиукраїнської істерії в російському суспільстві та послаблення міжнародної підтримки України, але й розсварити українців між собою.

    * * *

    Наразі ми розглянули лише дві з багатьох інформаційно-психологічних операцій, які проводить рф у соціальній мережі Facebook. Протидіяти їм слід максимально грамотно й обережно, щоби випадково не посилити їхню дію. У другій частині статті розглянемо ще кілька прикладів російських ІПСО і дамо низку базових порад, як рядовий український користувач соцмережі може ефективно протистояти рашистським іпсошникам.

    Найсвіжіше

    Популярне