Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Проекти «духівника Путіна» Тіхона (Шевкунова) отримали від держави та держкомпаній 20 мільярдів рублів

    Проекти митрополита РПЦ Тіхона (Шевкунова), якого часто називають духівником президента Росії Путіна, отримали від держави та державних компаній не менше 20 мільярдів рублів. Про це йдеться у розслідуванні «Важливих історій».

    Давній знайомий Путіна митрополит Тіхон (Шевкунов) віддалився від церковного начальства, наблизився до світської влади та займається проектами, що виправдовують війну.

    За підрахунками видання, більше половини цієї суми – 11,1 мільярда рублів – з 2015 року направили на фінансування історичних парків “Росія – моя історія”, відкритих у 24 російських містах. На ці парки здебільшого йшли гроші з бюджетів регіонів, також допомагала компанія «Газпром». Найдорожчі парки розташовані в Петербурзі та Твері, на них виділили 1,4 та 1,1 мільярда рублів відповідно.

    Шість фондів, пов’язаних з митрополитом Тіхоном, згідно з їхньою звітністю за 2019-2021 роки, отримали 9,15 мільярда рублів від держави та держкомпаній, а також за рахунок пожертвувань, здачі нерухомості в оренду та продажу квитків.

    Так, фонд “Моя історія” отримав за цей період 4,6 мільярда рублів. Більшість цих коштів він витратив на ще один великий проект Тіхона — будівництво історико-архітектурного парку «Херсонес Таврійський» в окупованому Севастополі. 2021 року фонд виділив на це 3,4 мільярда рублів.

    Основним джерелом фінансування фонду “Моя історія” став фонд підтримки соціальних ініціатив “Рідні міста”, який заснувала “Газпромнефть”. Фонд «Рідні міста» існує нещодавно і більшу частину своїх коштів віддає фондам Тіхона: у 2019 році він пожертвував  понад мільярд рублів, у 2021-му — ще три мільярди.

    При цьому, як зазначають «Важливі історії», засновником двох найбільших за оборотами фондів Тіхона — «Моєї історії» та Фонду гуманітарних проектів — є колишній юрисконсульт «Газпромнефти» Іван Єсін. Ця ж людина у 2013 році заснувала компанію «Смарт-груп», яка отримує від «Моєї історії» підряди, Наприклад, на реконструкцію музею-заповідника «Херсонес».

    Найсвіжіше

    Популярне