Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ проповідує “релігійний фашизм” — релігієзнавці про лист ПЦУ до Варфоломія

    Голову РПЦ обирають російськи єпископи, тому позбавити патріарха Кіріла права посідати престол, буде дуже складно, вважають релігеєзнавці. Тим не менш звернення Православної церкви України до Вселенського патріарха Варфоломія в вимогою визнати ідеологію “руського міра” єретичною важливий етап для православної спільноти.

    В ефірі “Українського радіо” релігієзнавці розповіли чи були подібні випадки, коли позбавляли сану релігійних чиновників вищого рангу і чому важливо визнати вчення “руського міра” єретичним.

    Це лист адресований до найавторитетнішого для православних людей Константинопольського патріарха Варфоломія, і в українського духовенства є всі підстави звертатися до нього, оскільки від Вселенського патріарха Україна отримала Томос і визнання автокефальності та самостійності, зазначає провідна наукова співробітниця відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Людмила Филипович.

    “Наша церква стає сильнішою, потужнішою і вона може сформулювати свої вимоги, вона може вирішувати не лише свої внутрішні українські питання, але і питання стосовно Александрійської церкви. Це вже є вихід на геополітичний обрій православного світу”, — вважає професорка.

    Вона нагадує Москва та Констанополь ведуть давню історію протистояння. Хоча поки що не бачить можливості швидко та просто виконати вимоги, що прописані в листі. “Це буде дуже складний процес. Не часто звертаються помісні православні церкви визнати вчення “руського міра” єретичним. Щодо позбавлення патріаршого престолу, то у російській церковній історії був лише один такий випадок. Бо патріарха обирає не Вселенський патріарх, а російські архієпископи. Це самостійна церква і вона визначає, хто буде їхнім духовним поводирем. От і вибрали собі абсолютно залежного від держави і Путіна Кирила”, — пояснює Людмила Филипович.

    Релігієзнавець Юрій Чорноморець називає доктрину, яку під час війни проповідує російська православна церква “російський православний релігійний фашизм”. “Це навіть не релігійний націоналізм і ніяк не стикується з Євангелієм і з традиційним православним вченням. Він повністю суперечить християнській доктрині”, — вважає Чорноморець.

    Він спростовує думку про те, що не треба осуджувати Кирила, бо це не єресь, адже такі патріотичні вчення були в минулому.

    “Важливо наголосити, що ніколи в минулому не було відвертого фашистського вчення, яке передбачало би знищення сусідніх народів під різними псевдо православними гаслами. І це зараз сповідується церквою. Це надзвичайно небезпечна єресь і її необхідно засуджувати. Це буде засобом ідейної боротьби за розум всіх християн у світі”, — підкреслює релігієзнавець.

    Він впевнений, якщо православна Церква осудить офіційно фашистську позицію РПЦ, ніхто не буде сумніватись в діях Росії.

    Він також нагадав, що Московський патріарх Кіріл вже декілька років не скликає архієрейський собор РПЦ, бо, на його думку, боїться, що його змістять. 3 000 християнських богословів вже пів року тому підписали декларацію і детально розібрали, що єресь “руського міра” це є єресь і засудили. Чорноморець вважає, богословське і християнське середовище готове сприйняти саме цей акт засудження і чекає на офіційні рішення.

    Найсвіжіше

    Популярне