Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На Львівщині завершують реставрацію давнього дерев’яного собору

    У Зарудцях, на Львівщині, завершують реставрацію старовинного дерев’яного храму Преображення Господнього, збудованого ще 1787 року.

    Про це 27 липня повідомила Львівська міська рада.

    Старовинну дерев‘яну церкву вже покрили мідною бляхою та частково оббили деревом всередині і ззовні. Залишився нижній ярус під дахом.

    «До того, як Зарудці стали частиною Львівської МТГ, роботи з реставрації розпочала область. Місто також долучилося і виділило субвенцію. Проте кошти не були освоєні та повернулись до міського бюджету.

    Нині до реставрації храму долучився національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка». З цим інститутом вже давно успішно співпрацює міське управління охорони історичної спадщини. Зокрема, за підтримки «Полоніки» польсько-українські групи реставраторів працюють над каплицям та надгробками на Личакові, над фресками Гарнізонного храму та Вірменської катедри. Тепер «Полоніка» допомагає завершити розпочату ще у 2020 році реставрацію храму. Власне інститут забезпечив церкву 750 кг міді», – повідомили у департаменті міської агломерації ЛМР.

    У старовинній церкві зберігся унікальний іконостас, створений у другій половині XVІІ століття. Його виготовили у львівській іконописній школі на замовлення Крехівського монастиря. А пізніше продали і перевезли в собор у Зарудцях. Майже весь іконостас розміщено над бароковою стилізованою дерев’яною завісою, яку підтримують янголи.

    Найсвіжіше

    Популярне