Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Синод ПЦУ: Воєнний стан не може забороняти вірянам виходити з УПЦ МП

    Сьогодні, 27 липня, Синод ПЦУ вчергове заявив, що право релігійних громад за рішенням своїх загальних зборів змінювати підпорядкування, виходити зі складу структур, підлеглих Московському Патріархату, та входити до Православної Церкви України – гарантоване Конституцією і законами України, а також відповідає загальновизнаному розумінню свободи віросповідання.

    Заяву Священного Синоду Православної Церкви України щодо захисту права на свободу совісті поширив офіційний сайт ПЦУ.

    “Це право не може бути обмежене чи скасоване під приводом воєнного стану, адже сама війна Росії проти України однією з ключових причин має поширення ідеології «русского міра». Структури Московського Патріархату десятиліттями сприяли поширенню цієї ідеології в Україні, тож вони несуть частину моральної відповідальності за наслідки своїх дій”, – наголошують єпископи ПЦУ.

    У документі сказано, що соціологічні опитування фіксують стрімке падіння рівня підтримки структур Московського Патріархату в Україні та одночасне зростання підтримки Православної Церкви України. Тому зміна релігійними громадами свого підпорядкування, їхній вихід з-під влади Московського Патріархату, наголошують владики ПЦУ, це – об’єктивний і незворотний процес. Цей шлях від початку великої російської агресії добровільно подолали понад 600 громад і щодня до цього числа додаються нові.

    В ПЦУ засудили випадки, коли влада на місцях штучно перешкоджає процесу переходу громад з УПЦ МП до ПЦУ. Священний Синод вважає таке втручання “незаконним, аморальним і категорично неприйнятним”:

    “Україну треба захищати від «русского міра», а не сприяти консервуванню його рештків та метастазів, потрібно невідкладно вжити належних заходів для припинення практики перешкоджання православним громадам у справі виходу їх з-під влади структур Московського Патріархату”.

    Єпископи ПЦУ наголосили, що будь-які ініціативи, спрямовані на пряме чи опосередковане позбавлення релігійних громад цього права і перетворення їх на фактичних кріпаків, для ПЦУ є завідомо неприйнятними”.

    В ПЦУ знову заявили: “Православна Церква України є відкритою для діалогу з усіма зацікавленими сторонами, включно з офіційними представниками релігійного об’єднання УПЦ (МПвУ), щодо визначення на основі міжнародних норм та законодавства України конкретних механізмів реалізації релігійними громадами невід’ємного права на зміну центру свого підпорядкування”.

    Найсвіжіше

    Популярне