Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Слово Всесвятішого Вселенського Патріарха Варфоломія під час малого наречення митрополиту Пісідійському Іову

    Архієпископ Телміський Іов (Геча) обраний митрополитом Пісідійським. Скликаний під головуванням Його Святості Священний і Священний Синод на свою чергову сесію 21 і 22 липня 2022 року в Свято-Троїцькому монастирі Халкіді та в Патріархії для розгляду предметів, зазначених у порядку денному. Серед них призначення архієпископа Іова на Пісідійську кафедру.

    Слово Всесвятішого Вселенського Патріарха Варфоломія під час малого наречення митрополиту Пісідійському Іову

    (23 липня 2022 р.)

    * * *

    Преосвященний брате,

    З великою радістю і великою любов’ю в Господі ми вітаємо тебе сьогодні в нашому святому Центрі, щоб офіційно оголосити тобі про твоє гідне обрання Митрополитом Пісідійським, Іпертимом та Екзархом Сіде та Анталії.

    Ти змінив приснопам’ятного митрополита Сотирія, який вірно і богоугодно служив 14 років цій історичній єпархії Престолу. Сьогодні у митрополичому храмі св. Миколи в Сеулі, Корея, звершується панахида з нагоди сорокового дня його смерті. Наслідуй його приклад, надихайся його благоговінням перед Вселенським Престолом і продовжуй разом з Преосвященнішим єпископом Євдокійським Амвросієм і місцевим духовенством звершувати благословенну ним роботу. Хай йому буде вічна пам’ять!

    Як правильно написано, «характер служіння Вселенського Патріархату і мета його полягає у служінні всім православним, незалежно від їхньої національності, раси та мови» (митрополит Пергамський Іоан). Ти, брате Іове, покликаний служити місіонерській Митрополії, де повністю відчується присутня тут різноманітність. У тебе буде багато можливостей засвідчити та представити Православ’я. Намагайся старанно відстоювати християнські цінності і щодня показувати себе «працівником Бога», який бажає, щоб «всі люди спаслися і досягли пізнання істини» (1 Тим. 2,4). Ми впевнені, що ти будеш усіма силами боротися за права Вселенського Престолу та його всеправославну та всесвітню місію, яку наказують святі канони та багаторічна церковна практика.

    Ти професор богослов’я з численними ступенями, фахівець з літургіки, з видатним та міжнародно визнаним корпусом досліджень та робіт, вчений та поліглот, затребуваний доповідач на міжнародних конференціях та в університетах, маєш габілітацію від Університету Лотарингії (Мец, Франція). Ти був професором і деканом Інституту Святого Сергія в Парижі та Вищого інституту православного богослов’я в Шамбезі – Женеві. Протягом багатьох років ти з великим успіхом та резонансом викладаєш у Католицькому Університеті Парижу.

    Велика Церква вже звела тебе до сану титулярного архієпископа у 2013 році, у віці 39 років. Вона обрала тебе постійним представником при Всесвітній Раді Церков і призначила тебе співголовою Спільної міжнародної комісії з богословського діалогу між Православною та Римсько-Католицькою Церквами, змінивши на цій посаді професора та академіка Високопреосвященнішого Митрополита Пергамського Іоанна.

    Ми переконані, що у твоїй новій багатогранній пастирській діяльності твоя чудова богословська освіта, твій літургійний та євхаристичний етос, твій міжнародний та екуменічний досвід послужать невичерпними джерелами натхнення та енергії на благо народу Божого у Богоохранимій Пісідійській Митрополії, і Православ’я загалом, під час спокус і тривог, і що своєю присутністю та своєю справою ти засвідчиш неподільність віри, славословного богослужіння та братолюбства, lex credendi, lex orandi та lex agendi у їх неподільній єдності.

    Преосвященний,

    Мати Церква з великими надіями посилає тебе на Господню ниву, де великі жнива. Будь дуже вимогливим до себе. Священство у всіх своїх ступенях є жертвою і хрестом. Якщо ти борешся енергійно і з невтомною запопадливістю, то щодня виявляєш, що немає нічого, що є твоїм власним досягненням, але все є даром згори відповідно до Божественної волі. Ми, що знаходяться на Фанарі, молимося єдиними устами і єдиним серцем, щоб Будівельник Церкви і Подавач усіх благ зміцнив тебе у твоїй церковній та пастирській праці, на славу Свого небесного імені.

    Ми ще раз вітаємо тебе із підвищенням!

    Аксіос !

    Найсвіжіше

    Популярне