П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополитом Пісідійським обрано архієпископа Іова (Гечу)

    Архієпископ Телміський Іов (Геча) обраний митрополитом Пісідійським.

    Про це повідомляє сайт Вселенського патріархату, передає Духовний Фронт України.

    Скликаний під головуванням Його Святості Священний і Священний Синод на свою чергову сесію 21 і 22 липня 2022 року в Свято-Троїцькому монастирі Халкіді та в Патріархії для розгляду предметів, зазначених у порядку денному. Серед них призначення архієпископа Іова на Пісідійську кафедру. Колишній митрополит Пісідійський Сотирій помер у червні 2022 року.

    Пісідійська митрополія — діюча православна єпархія Константинопольської православної церкви на території Туреччини в історичній області Пісідія.

    Також Священний Синод Вселенського патріархату обрав нового предстоятеля УПЦ в Канаді. Ним став архієпископ Іларіон, родом із України.

    Біографія

    Архієпископ Іов (Ґеча) народився 31 січня 1974 у Монреалі у родині етнічних українців — вихідців з Галичини та парафіян Української Православної Церкви Канади (прийнятої 1990 року в юрисдикцію Вселенського Патріархату).

    Іов (Ґеча) — єпископ Вселенського Патріархату, архієпископ Тельміський, доктор богослов’я, професор Інституту вищих досліджень в галузі православного богослов’я при Православному центрі Вселенського Патріархату в Шамбезі (Швейцарія) і Паризького католицького університету (Франція), постійний представник Вселенського Патріархату при Всесвітній раді Церков у Женеві, співголова Об’єднаної міжнародної комісії з богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою церквами.

    Був одним із головних спікерів Великого Собору Православної Церкви на Криті 19-26 червня 2016 року.

    Володіє англійською, французькою, грецькою, українською, російською та італійською мовами.

    Архієпископ Іов (Ґеча) – один з провідних фахівців Вселенського Патріархату з українського питання. Він глибоко знається на українській церковній історії. Докторську дисертацію захистив на тему “Літургійна реформа митрополита Киприяна Київського (1330—1406 рр.)”.

    Він наголошував, що автокефалія РПЦ самопроголошена і не має Томосу. «Навіть якщо брати історію православної церкви в Росії, то бачимо, що її автокефалія була самопроголошена у 1448 році, коли в Москві обрали митрополита Іону самостійно, без дозволу Вселенського патріархату. Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано православній церкві в Росії Томосу про автокефалію», – заявив архієпископ.

    Архієпископ Вселенського Патріархату Іов (Геча)/ Фото: Релігійна правда

    Найсвіжіше

    Популярне