Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Єпископ Вселенського патріархату: Російська автокефалія самопроголошена і не має Томосу

    Єпископ Вселенського патріархату, архієпископ Тельміській Іов (Геча) повідомив, що абсолютно всі сучасні православні автокефалії, крім найдавніших патріархатів, були створені Томосами Константинопольської церкви.

    Про це представник Вселенського патріархату повідомив в бесіді з Cerkvarium.

    «Навіть якщо брати історію православної церкви в Росії, то бачимо, що її автокефалія була самопроголошена у 1448 році, коли в Москві обрали митрополита Іону самостійно, без дозволу Вселенського патріархату. Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано православній церкві в Росії Томосу про автокефалію», – заявив архієпископ.

    Ієрарх також додав, що всі пізніші автокефалії ХIХ-го і ХХ століття були проголошені Вселенським патріархатом.

    «Крім Вселенського патріархату, в історії православної церкви ніяка інша помісна церква не проголошувала автокефалії. Правда, православна церква в Росії може претендувати, що вона проголосила автокефалію Православної Церкви в Грузії (1943 р), у Чехословаччині (1951) і в Америці (1970 р). Але ці автокефалії не визнавалися повнотою Православної Церкви, тому що православна церква в Росії не має такої прерогативи надавати автокефалію», – додав владика.

    Архієпископ Іов також згадав про звернення Архієрейського собору УПЦ 1991 року, коли представники Української церкви вже просили Вселенський патріархат про автокефалію.

    «Якщо автокефалія була б надана Українській церкві відразу після проголошення незалежності України в 1991 році, можна було б запобігти 30 років хворобливого і шкідливого розколу, який почався в 1989 році», – підсумував владика.

    Найсвіжіше

    Популярне