Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Обрано нового предстоятеля УПЦ в Канаді. Ним став архієпископ Іларіон, родом із України

    Українця, єпископа Едмонтонського Іларіона (Рудника), обрано предстоятелем УПЦ Вселенського патріархату в Канаді.

    Про це повідомляє сайт Вселенського патріархату, передає Духовний Фронт України.

    Скликаний під головуванням Його Святості Священний і Священний Синод на свою чергову сесію 21 і 22 липня 2022 року в Свято-Троїцькому монастирі Халкіді та в Патріархії для розгляду предметів, зазначених у порядку денному.

    Під час останньої сесії, за пропозицією Вселенського патріарха Варфоломія, голосуванням рядових членів Святого і Священного Синоду було обрано єпископа Едмонтонського Іларіона (Рудника) архієпископом Вінніпезьким і Митрополитом Українських Православних Парафій у Канаді при Вселенському Патріархаті.

    Біографія владики Іларіона (Рудника)

    Владика Іларіон (Рудник) народився 14 лютого 1972 року у Львові. Він став першим громадянином незалежної України, що став єпископом Константинопольського патріархату.

    Навчався в Київській духовній семінарії та Салоніках у Греції. У 2001—2002 роках продовжував студії в Університеті Іллінойс міста Чикаго (США).

    11 січня 2005 року на пропозицію Константинопольського патріарха Варфоломія I Синодом Константинопольського патріархату обраний на єпископа.

    У червні 2005 року був перекладачем під час зустрічі Константинопольського Патріарха Варфоломія І з президентом України Віктором Ющенком в Туреччині де, за словами Юрія Бутусова, російські спецслужби організували провокацію проти нього. Тоді владику Іларіона затримала турецька поліція через підозри в “допомозі чеченським повстанцям”. Зірвати переговори тоді не вдалося, владику швидко випустили.

    Єпископ Іларіон прибув до Канади у 2007 році. У серпні 2008 року Надзвичайний собор УПЦ в Канаді обрав його єпископом вказаної релігійної організації. 21 жовтня 2008 року Варфоломій I і Святійший Синод обрали його єпископом Едмонтона та Західної єпархії.

    Архієпископ Іларіон 7 вересня 2018 року в рамках підготовки до надання автокефалії Православній Церкві України, призначений Вселенським патріархом Варфоломієм І екзархом у Києві. Саме він, разом із архієпископом УПЦ США Даниїлом (Зелінським) проводив зустрічі з керівництвом України, щодо надання Томосу ПЦУ.

    Брав участь в Об’єднавчому Соборі ПЦУ 15 грудня 2018 р.

    5 січня 2019 року у Стамбулі під час офіційного прийняття з нагоди підписання Томосу про автокефалію ПЦУ архієпископ Іларіон отримав орден князя Ярослава Мудрого V ступеня, яким він був нагороджений за визначну діяльність, спрямовану на зміцнення авторитету православ’я у світі, утвердження ідеалів духовності та милосердя, вагомий особистий внесок у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України.

    15 грудня 2019 року на першу річницю Об’єднавчого собору до Києва прибули представники Вселенського патріархату, серед яких архієпископ Іларіон (Рудник).

    У неділю 11 липня 2021 року предстоятель Української православної церкви в Канаді, єпископ Вселенського Патріархату, головний капелан в УПЦ Канади митрополит Юрій (Каліщук) звершив своє останнє богослужіння на посаді правлячого архієрея і оголосив про вихід на спокій у зв’язку з досягненням 70-річного віку. Місцеблюстителем став владика Іларіон.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній 26 серпня 2021 року зустрівся з намісником митрополичого престолу, єпископом Едмонтону і Західної єпархії Української Православної Церкви Канади Іларіоном (Рудником).

    Єрархи Вселенського патріархату Іларіон (Рудник), Даниїл (Зелінський) та інші.

    Найсвіжіше

    Популярне