П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель УПЦ в Канаді оголосив про свій вихід на спокій

    У неділю 11 липня предстоятель Української православної церкви в Канаді, єпископ Вселенського Патріархату, головний капелан в УПЦ Канади митрополит Юрій (Каліщук) звершив своє останнє богослужіння на посаді правлячого архієрея і оголосив про вихід на спокій у зв’язку з досягненням 70-річного віку.

    Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці УПЦ в Канаді у Фейсбук.

    Народився майбутній митрополит 26 травня 1951 року в передмісті Монреаля у родині Петра та Анастасії Каліщуків, які родом з волинського села Нова Вижва. 1973 року отримав ступінь бакалавра богослов’я у коледжі Святого Андрія у Вінніпезі. 1984 року отримав ступінь магістра освіти, 1985 р. – богослов’я .

    16 червня 1988 року висвячений на диякона, а на наступний день – священника. 10 вересня 1989 року пострижений у ченці, того ж року Надзвичайний Собор УПЦ в Канаді призначив його вікарним єпископом Саскатуна.

    1990 представляв УПЦ в Канаді під час зустрічі з патріархом Константинопольським, коли прийнято рішення про статус УПЦ в Канаді у Вселенській патріархії, як автономної православної церкви.

    У 1996 році митрополита Юрія (Каліщука) обрано Генеральним секретарем Церковної Ради Світового Конґресу Українців (СКУ).

    2001 року Собор єпископів УПЦ в Канаді підніс його до сану Архієпископа з титулом “Архієпископ Торонтський і Східної єпархії”.

    14 липня 2010 року XXII Собор УПЦ в Канаді обрав його предстоятелем Церкви – у зв’язку з відходом колишнього митрополита всій Канаді Іоанна (Стінки).

    XXIV Собор УПЦ в Канаді, на якому планується обрати нового предстоятеля релігійної організації, планується провести у 2022 році не пізніше 10 липня. До того часу місцеблюстителем митрополичої катедри буде єпископ Едмонтонський і Західної єпархії Іларіон (Рудник).

    Митрополит Юрій (Каліщук) (у центрі праворуч) та єпископ Іларіон (Рудник) (у центрі ліворуч). Фото: УПЦ Канади / Фейсбук

    Владика Іларіон (Рудник) народився 14 лютого 1972 року у Львові. Він став першим громадянином незалежної України, що став єпископом Константинопольського патріархату. 11 січня 2005 року на пропозицію Константинопольського патріарха Варфоломія I Синодом Константинопольського патріархату обраний на єпископа.

    У червні 2005 року був перекладачем під час зустрічі Константинопольського Патріарха Варфоломія І з президентом України Віктором Ющенком в Туреччині де, за словами Юрія Бутусова, російські спецслужби організували провокацію проти нього. Тоді владику Іларіона затримала турецька поліція через підозри в “допомозі чеченським повстанцям”. Зірвати переговори тоді не вдалося, владику швидко випустили.

    Єпископ Іларіон прибув до Канади у 2007 році. У серпні 2008 року Надзвичайний собор УПЦ в Канаді обрав його єпископом вказаної релігійної організації. 21 жовтня 2008 року Варфоломій I і Святійший Синод обрали його єпископом Едмонтона та Західної єпархії.

    7 вересня 2018 року в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві України, призначений Вселенським патріархом Варфоломієм І представником (екзархом) у Києві.

    Найсвіжіше

    Популярне