П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Українській єпарх в Едмонтоні: візит Папи Римського до Канади – «шанс побудувати світле майбутнє»

    Напередодні Апостольського візиту Папи Римського до Канади глава Едмонтонської Української Католицької Єпархії владика Давид Мотюк розповідає про українську присутність у Канаді, подорож Української Католицької Церкви з корінними народами та сподівання на візит Папи Франциска.

    Папа Римський Франциск збирається здійснити свій 37-й Апостольський візит за кордон під час подорожі до Канади в неділю.

    Його перша зупинка — Едмонтон, столиця канадської провінції Альберта на заході країни. Там він зустрінеться з корінними народами.

    Українська громада

    В Едмонтоні проживає велика українська громада, якою опікується Українська Греко-Католицька Церква. Населення Канади оцінюється в 37 мільйонів, з них майже півтора мільйона українців. Вони прибули до Канади приблизно 130 років тому, коли вони знайшли шлях до країни, щоб уникнути бідності, перенаселення, голоду та відсутності роботи.

    Владика Давид Мотюк є єпархом Едмонтонської Української Католицької єпархії. Єпархія обслуговує приблизно 25 000 вірних у 81 парафії по всій Альберті та надає духовну, катехизичну, консультативну та сакраментальну допомогу сім’ям і окремим особам, а також програми допомоги нужденним і маргіналізованим.

    Розмовляючи з Vatican News, єпископ сказав, що українці «влилися в канадську мозаїку», і їх супроводжує Українська Католицька Церква. Єпископ уточнив, що українців-католиків зараз близько 100 тисяч, і ця цифра продовжує зростати протягом останніх восьми років, особливо внаслідок війни в Україні. Він підкреслив, що новоприбулих радо приймають у Канаді та в їхній Церкві, і їм пропонують підтримку, коли вони адаптуються до нового середовища.

    Подяка корінним народам

    Візит Папи Римського до Канади має стати покаянним паломництвом зцілення та примирення з корінними народами Канади.

    Відповідаючи на запитання про стосунки Української Католицької Церкви з корінними канадцями, єпископ Давид сказав: «Ми маємо благословення подорожувати з корінними народами тут, у західній Канаді. Я дуже вдячний тим людям. 130 років тому ці українці боролися, і ми б не пережили тих перших суворих зим».

    Він продовжив: «Ми сподіваємося, що з візитом Папи Франциска український народ, який не мав жодної ролі в школах-інтернатах, але може ідентифікувати себе з нашими корінними братами і сестрами в їхніх стражданнях і труднощах, ми можемо працювати над відновленням священного зв’язку, який колись існував з нашими народами; трохи розплати за доброту, виявлену нашій громаді».

    Єпарх зазначив, що Собор Святого Йосипа в Едмонтоні знаходиться всього в одному кварталі від місця, де Папа Франциск відвідає Церкву Святого Серця Перших Народів. Він також зазначив, що «у наших громадах є велика кількість корінних народів, зокрема в нашій шкільній системі».

    «Ми поділяємо велику частину трагедії народів, яких, можливо, не дуже добре розуміють у Канаді та колоніалізмі, але, можливо, разом ми зможемо працювати над світлим майбутнім для всіх наших народів».

    Надії на візит

    На особистому рівні єпископ Давид висловив надію, що Апостольський візит Папи сприятиме як зціленню, так і примиренню, що призведе до процесу оновлення між народами.

    Єпископ також охоче зазначає, що однією з великих радощів його життя була робота з українськими католиками.

    Він пояснює, що «двомовні школи тут є дуже привілейованими, і вони поєднуються з різними класами корінної громади, школярами. І вони розповідали історію інтернатів і українського голоду, Голодомору через призму молоді».

    Єпископ додав, що він сподівається, що «це покоління та наступне покоління зможуть знати рани одне одного та потребу в зціленні, але також можуть насолоджуватися тим, що означає бути народом Божим і працювати разом, щоб ми могли заохочуйте підтримувати та зміцнювати один одного в нашому земному паломництві до небесного царства”.

    Найсвіжіше

    Популярне