Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Кіпрський предстоятель: Кіріл поводить себе не як православний християнин і предстоятель

    Архієпископ Кіпру Хризостом розповів про стан свого здоров’я, про своє ставлення до очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва) і президента рф путіна.

    Про це повідомляє orthodoxia.info, передає Духовний Фронт України.

    Стосовно патріарха Московського Кіріла та його позиції щодо війни архієпископ Хризостом сказав, що «я пояснив йому, що, по-перше, він був неправий, коли перервав наше поминання. Ми не стали ні католиками, ні протестантами, ні англіканами, ми православні, звідки він взяв право припиняти наше поминання, і я йому пояснив, що це неправильно». Він додав, що Кирило «не поводиться як православний християнин, Предстоятель великої Церкви, це не повинно було бути його ставленням і поведінкою».

    Щодо триваючої війни путіна проти України він сказав, що «я вважаю, що це була помилка, він не повинен був починати таку війну, тому що в цій війні не буде переможців, усі будуть програвшими, і він вчинив неправильно. Він мав людей і  просував війська і захоплював провінції з усіх навколишніх країн. Він взяв дві провінції з Грузії та з України. Зараз у нього є Білорусь, але вона також проситиме незалежності через кілька років. У нього були інші маленькі республіки, Естонія тощо, він взяв (території, – ред.) з Румунії, з Сербії, з Польщі, це неприйнятно».

    На запитання «чи маєте намір піти у відставку?», він відповів: «Ні, поки в мене добра пам’ять і я можу і служити Церкві, я буду їй служити. Але я сказав моїм друзям-єпископам, що якщо мій вік і пам’ять мене підведуть, будь ласка, прийдіть і покладіть мою руку, щоб підписати мою заяву про відставку. Я прошу це як послугу від вас. Ось де я хочу вашої допомоги, і ви повинні це зробити. Я люблю Церкву, я ніколи не зроблю шкоди Церкві».

    Говорячи про своє здоров’я він сказав: «У мене є свої проблеми, але Бог дав мені трохи віри і переконання, що він не дає нам більше, ніж ми можемо винести, тому я терпітиму їх, я маю терпіння і намагаюся подолати їх один за одним. Проблеми триватимуть до кінця, але я в порядку».

    Нагадаємо, раніше архієпископ Кіпрський заявляв, що вторгнення Росії в Україну також створило алібі для Туреччини. Крім цього він нагадав, що «Україна ніколи не належала до Московського патріархату».

    Найсвіжіше

    Популярне