Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    В інтернет-пабліках на Волині поширюють брехню про ПЦУ

    У рожищенському сегменті фейсбука поширюють російські наративи – брехню про те, буцімто Православна церква України винна у війні.

    Такий допис фактчекери Район.Рожище зафіксували 20 липня.

    Репост зробили із групи прихильників УПЦ МП «Духовний камертон». «Припиніть діяльність ПЦУ – і зупиниться війна. Валерій Цибульський», – маніпулюють автори й поширювачі цього твердження.

    Схоже, що вони забули, що війну в Україні розпочала росія. Поширюючи такі тези, автори оперують російськими наративами про один народ і одну церкву під покровом московського патріархату.

    Православна церква України – християнська церква, найчисельніша православна юрисдикція в Україні за кількістю вірян. Одна з 15 автокефальних православних церков, п’ятнадцята в диптиху. Свою діяльність розпочала 15 грудня 2018 року. Задовго після 2014 року, коли росія розпочала війну проти України, та задовго перед 24 лютого 2022 року, коли росія розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну.

    Таким чином діяльність ПЦУ жодним чином не впливає на перебіг війни.

    Валерій Цибульський – доцент кафедри українознавства рівненського вишу, кандидат історичних наук. Підтверджень, що висловлювання належить йому, знайти не вдалося.

    Найсвіжіше

    Популярне