Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит ПЦУ пояснив, що потрібно, аби парафіяни МП свідомо перейшли у ПЦУ

    Митрополит Православної Церкви України Сергій (Горобцов) поділився власними думками про перехід парафій до ПЦУ. Він пояснив, що для цього потрібно увалити закон про зняття з реєстрації конфесії, яка керується з Москви.

    «Моя особиста думка – варто ухвалити  закон про зняття з реєстрації конфесії, центр прийняття рішень якої  знаходиться в країні агресора. Адже МП в Україні – це 5 колона. Вони ідеологи руського міра. Саме з російської церкви пішло це поняття. Їхнє вище духовне керівництво, архієреї та священнослужителі стали проповідниками злості, ненависті до всього українського, знищення духовних та культурних цінностей», – розповів митрополит Сергій в інтерв’ю для Духовної величі Львова.

    Митрополит додав, що російський патріарх бачить якусь особливу «духовність» у східного слов’янства, хоча за рівнем алкоголізму, абортів, розлучень та покинутих батьками дітей-сиріт росія займає одне з провідних – в гіршому розумінні – позицій, у порівнянні з країнами Заходу.

    «Вони постійно ведуть пропагандистську роботу з прихожанами, налаштовують їх на ненависть до українців та якусь особливу місію росіян. Ми маємо проводити антипропаганду, – каже єрарх ПЦУ. – Маємо бути впевненими у своїй правоті і відстоювати правду. І почати можна було б з повернення духовних та архітектурних пам’яток, нашої автентичної спадщини. Потрібно юридично оформити Почаївську, Києво-Печерську та Святогірську лаври, як пам’ятки архітектури, які належать дійсно українській Церкві – ПЦУ».

    Митрополит каже, що не є сторонником силового переконання людей чи повернення святинь, але впевнений, що без тиску, без вольових рішень ми нічого не досягнемо.

    «Проте, усе має відбуватися в правовому полі. І тоді священики самі почнуть переходити до ПЦУ. Більшість з них (у тому числі і архієреї) боягузи. Дехто відверто служить у ФСБ, хтось переконаний ідеолог “руського міра”, але більшість таки бояться втратити храми, паству та покровительство вищого керівництва церкви», – зауважив митрополит Сергій (Горобцов).

    «Думаю, що за рік-два багато хто з пастви та священників самі почнуть масово переходити до ПЦУ, коли пройде момент очищення та переосмислення», – підсумував митрополит.

    Нагадаємо, протоєрей Андрій Дудченко розповів, що для того, щоб УПЦ МП стала незалежна, треба приборкати тих, які хочуть бути з Москвою. Також він каже, що весь єпископат УПЦ МП не уповноважував Климента висловити ворожу позицію, щодо ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне