Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Уряд Латвії ухвалив демонтаж десятків пам’ятників, що прославляють совєтський та нацистський режими

    У четвер, 14 липня, Кабінет міністрів Латвії підтримав знесення 69 об’єктів — пам’ятників, пам’ятних знаків та меморіалів, які прославляють совєтський та нацистський режими. Об’єкти розташовані по всій країні.

    23 червня набув чинності закон “Про заборону експонування та демонтаж об’єктів, що прославляють совєтські та нацистські режими, на території Латвійської Республіки”. Цей закон обумовлює термін та організацію процедури знесення пам’ятника у парку Перемоги у Ризі. Також закон делегував Кабінету міністрів складання списку інших подібних об’єктів на території країни, що підлягають знесенню, повідомляє Delfi.

    Закон застерігає: демонтаж не загрожує пам’ятникам, пам’ятним знакам та меморіальним об’єктам, які розміщені на місцях поховання полеглих солдатів.

    Наприкінці червня Управління національною культурною спадщиною, Латвійська спілка художників та Латвійський музей окупації ухвалили рішення, що знести потрібно 69 об’єктів. Ці об’єкти знаходяться у всіх історичних краях Латвії, на території 23 самоврядувань. Більшість меморіалів розташовані на теренах країв і рідко відвідуються.

    Найвідоміші пам’ятки совєтської доби перебувають у містах державного значення. Такі об’єкти є в Лієпаї, Резекне та Даугавпілсі. На додаток до вже призначеного для знесення пам’ятника в Пардаугаві в Ризі виявлено кілька інших меморіалів совєтської доби, які будуть демонтовані, зокрема в Межапарку та Румбулі.

    Найсвіжіше

    Популярне