Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх всієї Африки різко відреагував на передачу РПЦ коптського храму

    Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор різко відповів коптському патріарху Тевадоросу II на рішення останнього передати РПЦ храм в Каїрі для літургійних потреб російських православних. У листі до коптського патріарха Александрійський патріарх висловив своє розчарування цим кроком, який є «прямим втручанням у серйозні внутрішні справи Православної Церкви».

    Про це йдеться в листі на офіційному сайті Александрійської Церкви, передає Духовний Фронт України.

    Він навіть додає, що це рішення «втручається в мою безпосередню адміністративну та пастирську юрисдикцію як православного архієпископа Александрійського та як Папи і Патріарха Православної Церкви всієї Африки щодо питань, які стосуються суто внутрішньоправославних відносин».

    Він нагадує коптському патріарху, що Російська Церква у своїх цілях односторонньому порядку відкидає будь-яку православну церкву, яка визнала автокефалію ПЦУ, надану Вселенським патріархатом.

    «Однак Російська Церква не тільки зупинилася на словесній відмові, але й пішла далі, незаконно посягнувши на нашу духовну юрисдикцію, прагнучи підкупити духовенство і парафії в Африці з мстивих міркувань і корисливих цілей», – зазначив патріарх Александрійський.

    Він попереджає Коптського Патріарха, що така позиція перешкоджає будь-яким подальшим спробам співпраці між ними та безпосередньо загрожує відносинам між Церквами.

    «Той факт, що ви проігнорували Всеправославну Александрійську Церкву в питанні, що стосується її відносин з іншою Православною Церквою в її юрисдикції, є серйозною помилкою та актом невдячності нашому Патріархату, який стояв поруч з Коптською Церквою у важкі моменти, як багато років тому, коли з’явився коптський псевдопатріарх з Америки», – каже патріарх Феодор.

    Він додав, що свавілля РПЦ набуває загальноправославного виміру.

    Нагадаємо, раніше у РПЦ заявляли, що будуть будувати в Новому Каїрі адміністративний центр.

    Найсвіжіше

    Популярне