П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Служба перед зачиненими дверима: перехід до ПЦУ на Хмельниччині

    Жителі сіл Михайлівка, Микитинці, Королівка, Іванівка, Видошня та Лука Хмельницького району з першого червня перейшли до Православної Церкви України та зареєстрували статут релігійної громади Свято-Успенського храму. З того часу парафіянин храму разом з призначеним настоятелем не можуть потрапити до зачиненого храму та сьогодні вже вдруге правили службу надворі. Обраний церковний староста Микола Перегінець розповів Суспільному: священник з Української Православної Церкви Московського патріархату отцю Андрію парафіяни пропонували перейти до ПЦУ, на що отримали відмову.

    За згодою обох сторін, до реєстрації статуту храм вирішили зачинити й опечатати. Статут отримали, а церква досі зачинена.

    На свято Петра і Павла новопризначений священник, отець Роман Верховцев, править вже другу службу перед зачиненими дверима Свято-Успенського храму. Церковний староста Микола Перегінець розповідає: вперше, коли парафіяни зібрались на відправу, довелося викликати поліцію, аби не було провокацій з боку жителів, які були проти переходу. За його словами, таких в селах – меншість: “Їхніх нараховувалось 18 або 20 осіб. Шість сіл — Михайлівка, Королівка, Видошня, Микитинці, Іванівка і Лука”.

    Микола Перегінець каже: настоятелю храму, отцю Андрію, пропонували перейти до ПЦУ, на що отримали відмову. За документами, які надали прихожани церкви, спочатку проводили опитування на перехід: «за» підписалось 394 жителі цих сіл із 902 зареєстрованих.

    13 травня відбувся схід села, на якому зібрали 172 підписи жителів «за» та сформували статут церкви, який разом із заявою передали до військової адміністрації. В цей час, за згодою обох сторін, церкву вирішили опечатати, поки не зареєструють статут, розповідає церковний староста. За його словами, печатки з замка зірвали противники переходу до ПЦУ.

    “О шостій годині ранку з батюшкою позривали печатки та так нас залишили. Вони й самі не правлять службу, тому що я весь час перевіряю і навідуюсь, чи церква відкрита для прихожан. Але вона весь час закрита”, — говорить Микола Перегінець.

    1 червня Хмельницька обласна військова адміністрація зареєструвала статут Свято-Успенської парафії села Михайлівка, але ключі від церкви прихожанам Православної Церкви України так і не віддають.
    Прихожанка храму Людмила Перхайло говорить: “Боже, прости мене. Дурному і то ясно, що ми не можемо належати до такої церкви. То про що ще мова? Ще сьогодні закрили церкву і ще ми маємо перед нею кланятися”.

    Новопризначений настоятель храму, отець Роман Верховцев, каже, що він проти того, аби зривати замок із зачиненої церкви: “Різати, ламати – це не є богоугодна справа, тому шукаємо якихось порозумінь, шукаємо компромісів, аби, все-таки, громада, яка доволі численна, могла молитися у своєму храмі”.

    Прихожани храму розповіли: ключі від церкви є у священника та в церковної старости Ніни Волошиної. Жінка заперечила як наявність в неї ключів, так і те, що дотична до управління церквою. Каже, що статут про перехід прихожани отримали незаконно.

    “В мене ключа немає. Я до церкви нічого не маю і не керую в церкві. Людей в робочий час збирали та підходили до людей, переважно, до одиноких. І там вони казали так: «Бабцю, ви за Путіна чи за Україну?». Вона відповідає: «Звісно, за Україну». «Розпишіться!». Отак збирали підписи. Подамо на суд: чи вони на нас, чи ми на них. І розберемося, хто має рацію”, — коментує Ніна Волошина.

    Священник, отець Андрій, спілкуватися із Суспільним бажання не виявив.

    Церковний староста Микола Перегінець говорить: ситуацію ускладнює те, що земля під храмом з 2006 року знаходиться в оренді священника, який давно не служить у Михайлівці.

    Голова Розсошанської громади, до якої належить село, Василь Дячок розповів: скасовувати договір оренди будуть на найближчій сесії сільської ради. Чоловік каже: “Звісно, підтримаємо. Ну як це так: сьогодні в селі стоїть церква і закрита, не пускають людей туди”.

    Настоятель храму, отець Роман Верховцев, каже: якщо не вдасться отримати ключі шляхом переговорів, то подаватимуть до суду.

    За словами директорки обласного Департаменту інформаційної діяльності Інни Михайлової, з лютого до Православної Церкви України перейшло 60 релігійних громад області.

    Найсвіжіше

    Популярне