Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Війна Росії з Фанаром за слов’яномовних США

    Автокефалія України була «дитячим» протистоянням з огляду на конфлікт, який існує між Фанаром і Москвою в США. Тепер «війна» піднялася на інший рівень після церковного «проникнення» росіян у США. Протистояння з церковним і, звісно, ​​політичним підтекстом.

    Патріарх Московський Кіріл на одній лінії з Кремлем, кажуть на Фанарі, намагається створити проблеми також на канонічній території Архиєпархії Америки, а саме Вселенського Патріархату. Це стало причиною так званої «бурі реакцій» на рішення Архиєпархії Америки поставити архімандрита Олександра Беля на посаду вікарія Слов’янського православного вікаріату.

    Нагадаю, що Синод Вселенського Патріархату підвищив Олександра Беля на посаду єпископа Нікополіса. Через кілька днів після його підвищення інші керівники Асамблеї канонічних православних єпископів Америки надіслали лист протесту архієпископу Елпідофору. Лист, однак, не підписаний Російською православною церквою за кордоном (РПЦЗ), до якої донедавна належав Беля. Причина в тому, що РПЦЗ покинула Збори, оскільки повністю ототожнювала себе з Московським Патріархатом як у питанні церкви України, так і в питанні російського вторгнення проти України.

    Архиєпархія Америки стверджує, що певний час ініціювала всі процедури, згідно з церковним розпорядком, щоб Олександр Беля вступив до її лав.

    Він повідомив Асамблею канонічних православних єпископів Америки про своє підвищення. Однак після звільнення Олександра Беля з РПЦЗ з офіційною «відпускною грамотою від єпископа Російської Церкви», РПЦЗ у співпраці з Московським Патріархатом вирішила продовжити його усунення.

    Спочатку він був церковно звільнений, а потім, коли його церковно перевели до Архієпархії Америки… вони згадали про його заборону. Для любителів дат нагадаю, що в жовтні 2019 року Беля був переведений в Архиєпархію Америки, а в лютому 2020 року Російська церква скинула цього архімандрита.

    Дуже символічна дія

    Дискусія обов’язково триватиме. Тому росіяни з усіма громадами, на які вони впливають, намагаються створити проблеми для Архієпархії Америки. Архієпископ Елпідофор здійснив це підвищення у високосимволічній дії. На демонстрацію сили та єдності Вселенського Патріархату він запросив двох своїх попередників Димитрія та Спиридона на святкування 100-річчя заснування Архиєпархії Америки. Акт високого символізму та величезної важливості, оскільки він знаменує єдність і курс на майбутнє та загоєння ран в Архієпархії Америки, а також запобігання можливим перешкодам, які можуть «виникнути».

    Патріарх Варфоломій також послав «другого», старця митрополита Халкідонського Еммануїла, щоб показати, що Фанар стоїть поруч особисто з Елпідофором і Архиєпархією Америки в цій боротьбі. Щоб не створювалося враження, що вони вразливі до ворожих дій і церковних потрясінь, спричинених суто політичними та геостратегічними причинами.

    Мелхиседек, orthodoxtimes.com

    Найсвіжіше

    Популярне