П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні неділя про зцілення сотникового слуги

    Господи, я не вартий, щоб Ти увійшов під мою покрівлю; скажи тільки слово, то й одужає хлопець мій”,– так сказав римський сотник до Ісуса Христа, коли Господь хотів піти оздоровити його слугу.

    Слова знамениті – повні покори та найглибшої віри. Ці слова говорить сотник римського війська, найкращого, найсильнішого в світі у той час. Сотник цей міг би дуже гордитися своїм становищем і вважати, що це він робить приємність для галилейського Учителя, запрошуючи Його у свій дім. Та він у душі пізнав, що це Божий Посланець, перед Яким кожна людина повинна схилитися з найбільшою покорою та смиренністю.

    А віра його виявилась у тому, що він вважав, що саме слово Господа зцілить його слугу. Він знав, що від Всемогутнього Слова Божого все залежить. Така віра дійсно рідкісна, навіть у тих, які мусіли б так вірити. Ізраїльтяни постійно чули про Боже Слово у їхніх синагогах. Чуємо і ми про це в Храмах Божих частенько, та Господь сказав, що “ навіть і в Ізраїлі не знайшов Я такої віри. А це ж був поганин, земляки якого кланялися ідолам. Чи ми християни не почули б подібні слова від Господа: “ Не знайшов Я у вас такої віри!

    Та віра сотника була зовсім оправдана. Бо коли людина припускає, що все, що у світі, створене Вищою Силою, Богом, то ясно, що ця Сила може все впорядковувати, виліковувати. Ті ліки, що походять від різних речовин, що знаходяться у цьому світі, свою лікувальну силу дістають від цієї Сили, що їх створила з такою здібністю лікувати. Ясно, що видужання походить від Бога. Бог скаже слово – то так і буде, чи це за посередництвом ліків, лікарів, лікарень, чи через інші причини.

    Ось чому деякі люди швидко видужують і держаться в доброму здоровї, а деяким і ліки найкращі, найбільш коштовні, мало помагають, або й зовсім не мають впливу на них. Дуже залежить від віри.

    Очевидно, що кожній людині прийдеться покидати цей світ. Тому багато духовного зросту залежить від терпеливого перенесення перешкод та іспитів у цьому світі і не всі недуги виліковуються. Та і в цьому потрібна віра, щоб з надією на Бога відважно переносити всі труднощі, щоб вони людину не зламали, не загнали у розпач, а щоб людина їх поборювала своєю рішучістю, своєю незламністю.

    Дорогі брати і сестри! Слова сотника і Господня відповідь на них подаються нам для того, щоб ми укріплялись у вірі і шанували ближнього свого. Любімо Христа та Церкву Йогослужімо Йому, знаходьмо у Ньому відповідь на всі наші труднощі та болі. Амінь.

    Протоєрей Євген Кумка / УПЦ США.

    Найсвіжіше

    Популярне