П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    В українському суспільстві практично зникли регіональні відмінності – соціолог

    Результати останніх соціологічних досліджень свідчать, що українці мають тенденцію до згуртування та консолідації.

    Про це директор Інституту соціології НАН України Євген Головаха сказав в інтерв’ю Укрінформу.

    “Дані останніх соціологічних досліджень показують, що українці мають тенденцію до згуртування та консолідації. І вона стійка, незважаючи на деякі невдачі останні на фронтах. Люди тягнуться один до одного, розуміючи, що на фоні того ворога, якого ми отримали, все решта – дрібниці, і ми просто святі та наші близькі мало не випромінюють святість. Звичайно, вони можуть бути і не цілком святими, але все пізнається у порівнянні. А у порівнянні з «братським народом» – ми таки святі”, – сказав Головаха.

    Він також зазначив, що у суспільстві практично зникли регіональні відмінності, які часто народжували конфлікти.

    “Я, чесно кажучи, навіть не уявляв, яким шляхом вирішити проблему регіональних відмінностей щодо історії та геополітичного становища України. Ось з історією наразі все з’ясувалося – ленін та сталін абсолютно тепер неприйнятні для українців. А вже і Бандеру, і Шухевича, якими лякали на сході, люди їх вважали нацистами, прийняли тепер якщо не всі, то принаймні більшість. У східному та південному регіоні більшість позитивно ставиться до Бандери та Шухевича”, – сказав учений.

    Крім того, він наголосив, що віра українців в армію «вражаюча, незважаючи ні на що».

    «Довіра до основних інститутів у принципі зашкалює. А основні інститути – це армія, Президент, Кабінет Міністрів. Менша довіра до Верховної Ради. Але армії, Президенту, місцевим адміністраціям люди довіряють», – наголосив Головаха.

    Він також додав, що коли українці побачили, хто до них прийшов «у гості» та хто викорчовує унітази та пральні машини, то вони просто зрозуміли: те, що вони збудували, не так погано, як вони думали. «Не таку погану державу збудували, не таку погану систему відносин. І спосіб життя був, виявляється, не такий поганий, як вони думали. Тим більше у порівнянні з цими голодними і дикими людьми, що прийшли», – сказав Головаха.

    Найсвіжіше

    Популярне