Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Борис Джонсон іде з посади премʼєра Великої Британії і лідера Консервативної партії

    Борис Джонсон оголосив, що йде з поста прем’єр-міністра Великобританії. Рішення було прийнято після відставок в уряді, що були викликані через скандал з Крісом Пінчером.

    Про це повідомляє Sky News.

    «Зараз зрозуміло, що воля парламентської консервативної партії полягає в тому, щоб був новий лідер цієї партії і, отже, новий прем’єр-міністр. Я домовився із сером Гремом Брейді, головою нашого депутатського корпусу, що процес вибору нового лідера має розпочатися зараз. Графік буде оголошено наступного тижня», — заявив Джонсон.

    Він також звернувся до України і наголосив, що Британія продовжить підтримувати її.

    Скандал

    Минулого тижня заступник головного організатора правлячої Консервативної партії в Палаті Громад Кріс Пінчер влаштував п’яний дебош в елітному лондонському клубі для консерваторів “Карлтон” на Пікаділлі.

    Його звинуватили в сексуальних домаганнях до двох чоловіків. Пізніше з’ясувалося, що це не вперше, коли Пінчера звинувачували в подібних речах. Так, у 2019 році проти Пінчера проводилося службове розслідування, однак, попри це, Джонсон призначив його на посаду в лютому цього року.

    Після того як стало відомо про п’яний дебош та домагання Пінчер подав у відставку.

    Хвиля відставок

    5 липня міністр фінансів Ріші Сунак і міністр охорони здоров’я Саджид Джавід розкритикували Бориса Джонсона за те, що він заявив, що нібито не знав про звинувачення 2019 року проти члена парламенту Кріса Пінчера.

    На сьогодні у відставку подали 54 міністри уряду Британії.

    Вотум недовіри Джонсону

    На початку червня депутати правлячої партії Великобританії провели голосування, щоб оголосити Джонсону вотум недовіри. Тоді достатньої кількості голосів зібрати не вдалося. Однак, за результатами голосування виявилося, що главі уряду не довіряють більше ніж 40% депутатів його ж партії.

    Найсвіжіше

    Популярне