У неділю всіх святих, 19 червня митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав з архіпастирським візитом Тернопіль. В кафедральному соборі Різдва Христового Предстоятель помісної Української Православної Церкви очолив урочисту Божественну літургію. Та виголосив проповідь.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Він нагадав, що окрім загального приводу шанування всіх святих сьогодні в Тернопільському храмі ми маємо також привід особливий. За рішенням Синоду ПЦУ  у неділю всіх святих, було призначено вшановувати Тернопільську ікону Божої Матері, віддавна прославлену чудесами і знаменнями від Господа.

«Адже серед усіх святих перше місце за правом належить Божій Матері. І численні чудеса та знамення, які Господь за Її молитвами і заступництвом являє через шановані ікони, є одним з багатьох доказів того, що справді Діва Марія є “Чесніша від херувимів і незрівнянно славніша від серафимів”», – говорить предстоятель ПЦУ.

Архієрей зауважив, що історія шанування Тернопільської ікони Богородиці нагадує нам про дві світові війни, які у минулому столітті прокотилися по цій землі, як і по цілій Україні. Бо в храм цей чудотворна ікона була перенесена в час першої війни, а під час другої Богородиця захистила його від руйнування.

«Тож і нині, коли наш народ знову змушений зі зброєю в руках захищати рідний край від загарбників та душогубів, ми з особливими почуттями перед цим чудотворним образом звертаємося до Пречистої Діви і просимо захистити, покрити Омофором від усякого зла мирних мешканців, які від нашестя чужинців страждають. Ми просимо благодатного захисту для наших мужніх воїнів-захисників, завдяки подвигу і жертовності яких ми у відносному мирі та спокої можемо молитися і трудитися», – підкреслив митрополит Епіфаній.

«Ми просимо швидкого зцілення для поранених. Ми просимо полегшення від кайданів полону і швидшого звільнення від окупації для тих, над ким тимчасово зараз має владу ворог. Ми просимо для України швидшої перемоги над злом і неправдою та міцного справедливого миру. Пресвята Богородице, спаси і помилуй всіх, хто до Твого заступництва звертається! Амінь», – підсумував він.

Нагадаємо, кілька днів тому митрополит Епіфаній зустрівся з митрополитом Бельгії Афінагором. Також він дав 5 порад для збереження душевної рівноваги.