П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент Франції відвідав Софію Київську

    Під час офіційного візиту до Києва президент Франції Емманюель Макрон уперше відвідав Національний заповідник “Софія Київська”.

    Особливо гостя зацікавила розповідь про королеву Франції Анну Ярославну, доньку Ярослава Мудрого. Саме з Софійського собору відправився весільний кортеж Анни Київської до Франції, де вона одружилася з королем Франції Генріхом І і народила наступника престолу французької корони Філіпа І, повідомляє пресслужба Національного заповідника “Софія Київська”.

    Особливу увагу почесний гість приділив саркофагу матері Анни Ярославни, дочки шведського короля Улофа Шетконунга і дружини Ярослава Мудрого. Також президент Франції детально роздивився старовинні фрески Софійського собору, де побачив напис, який власноруч зробила Анна Ярославна.

    На згадку про відвідини Софії Київської почесному гостю подарували факсимільну копію одного з найдавніших пам’яток старослов’янської писемності – Реймського Євангелія, походження якого вчені пов’язують із скрипторієм Софії Київської.
    Натомість високій гість пообіцяв усіляко сприяти розвитку міжкультурних відносин України і Франції та пообіцяв повернутися з більш тривалим візитом.

    Найсвіжіше

    Популярне