П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Якщо УПЦ МП і ПЦУ об’єднаються, то всі Помісні Церкви визнають автокефалію ПЦУ, окрім Москви, – Говорун

    Зараз в Україні йде війна і тому є запит на консолідацію українського суспільства. Проте ситуація, коли в Україні є дві православні церкви – роз’єднує українців. Якщо ПЦУ і УПЦ МП об’єднаються, то автокефалію ПЦУ визнають усі Помісні Церкви, окрім Московського патріархату.

    Такими думками поділився богослов Кирило (Говорун), передає Обозреватель.

    «…трапилася війна. Зараз УПЦ (МП, – ред.) пішла шляхом унезалежнення, і зараз вони, УПЦ і ПЦУ, сподіваюся, змушені будуть шукати шляхи до злиття. Більше того, я переконаний, що вони мали б бути зацікавлені в цьому альянсі. Чому? Тому що, по-перше, в українському суспільстві є запит на консолідацію. Громадяни, як ніколи, завдяки війні єдині, а церква роз’єднує українців. Не повинно бути так», – розповів Говорун.

    «Другий важливий момент – це визнання українських церков. Православна церква України, хоча й отримала Томос від Вселенського патріархату, вона визнана чотирма церквами світового православ’я в якості незалежної і автокефальної. Але більшість церков все ж таки її не визнає. УПЦ (МП, – ред.), фактично, проголосила незалежність від Москви, але цю незалежність ніхто не готовий визнавати», – заявив Говорун.

    «УПЦ (МП, – ред.) і ПЦУ можуть зараз допомогти одна одній, коли об’єднаються. І тоді це об’єднане українське православ’я, я думаю, одразу ж буде визнано всіма церквами, окрім Москви», – підсумував Кирило (Говорун).

    Також богослов розповів, що духівник путіна «благословив» окупантів на вбивство мирних українців. Коментуючи зміни до статуту УПЦ МП Говорун розповів, що не йдеться про повноцінну автокефалію.

    Найсвіжіше

    Популярне