Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Відбувається імітація. Попри заяви про «відокремлення», УПЦ залишається складовою РПЦ

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів про зміни, які відбулись в середині УПЦ московського патріархату на Соборі в Феофанії 27 травня 2022 року. За його словами УПЦ МП не відокремилась від Московського патріархату. Відбулась імітація, щоб уникнути відповідальності перед законом, який змушував УПЦ МП вказувати в назві приналежність до Російської Церкви. На Соборі УПЦ МП не проголосила автокефалію і не сказала, що виходить зі складу РПЦ.

    «27 травня в Феофанії відбувся Собор Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Дехто намагається тлумачити те, що відбулося, як повне відокремлення УПЦ МП від РПЦ. Але це скоріше виглядає як рішення, яке дозволяє певною мірою уникнути відповідальності перед законом № 2662 щодо перейменування. В цьому законі мовиться про те, що якщо церква має центр керування в країні-агресорі, то вона повинна відповідно і змінити свою назву з УПЦ на РПЦ. Як ми бачимо, є намагання вичистити в статуті будь-які згадки щодо РПЦ. Але в першому пункті того статуту, що був опублікований нещодавно, було видно, що йде мова про грамоту 1990 року, яка була вручена тоді колишньому митрополиту УПЦ Філарету. В ній іде мова про незалежність і самостійність в управлінні, але при цьому УПЦ залишається невід’ємною частиною РПЦ. Тому, не дивлячись на те, що було забрано, вони й надалі залишаються складовою РПЦ, бо жодним словом не було сказано, що вони проголошують автокефалію і виходять зі складу РПЦ», сказав митрополит Епіфаній в інтерв’ю виданню «НВ».

    Предстоятель ПЦУ додав, що зараз відбувається імітація, що УПЦ МП є незалежною та самостійною церквою.

    «Відокремлення як такого ми не бачимо, а тільки чуємо заяви. Можливо, все це задля того, щоб призупинити процес переходу парафій УПЦ МП до ПЦУ, але побачимо, бо зараз в середині церкви відбуваються суперечки», – зазначив він.

    Водночас першоєрарх ПЦУ погоджується, що є багато тих, хто все ж підтримує відокремлення від РПЦ. ПЦУ вітає те, що було проголошено в рішенні Собору про майбутній діалог.

    «Ми самі напередодні їхнього Собору звернулися з ініціативою розпочати діалог, але без жодних передумов, а тим більше ультиматумів. Вони ніби і відгукнулися, але поставили нам ультиматуми [мова йде про звернення УПЦ, де є вимоги припинити «силові захоплення храмів та примусові переводи парафій УПЦ» та «вирішити питання канонічності ієрархії ПЦУ»], на які ми ніколи не підемо, бо ми визнана помісна Православна церква України», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ розповів, що до ПЦУ майже щодня переходять парафії з московського патріархату. Також митрополит Епіфаній прокоментував можливість засудження РПЦ світовим православ’ям.

    Найсвіжіше

    Популярне