Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Ми зуміємо розпочати діалог з УПЦ МП, коли Москва почне на них ще більше тиснути

    Православній церкві України вдасться розпочати діалог з УПЦ МП, коли Москва почне більше тиснути на останню. Про це Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній сказав у інтерв’ю НВ.

    На запитання, чи отримував він від представників УПЦ, серед яких є багато тих, хто хотів би відокремлення від РПЦ, після Собору сигнали готовності до діалогу, Епіфаній відповів, що такі охочі є.

    За його словами, ПЦУ закликала УПЦ МП до діалогу, але за умови, що там не ставитимуть ультиматумів, бо «сам діалог передбачає, що треба починати з чистого аркушу».

    «Є архієреї, є духовенство, з якими ми підтримуємо контакт, і я вірю, що у майбутньому це переросте у щось більше. Ми зуміємо розпочати діалог, особливо коли Москва почне на них ще більше тиснути. Ми вже бачимо шантаж з боку РПЦ, коли вони забрали кримські єпархії від УПЦ, створивши там кримську митрополію на чолі з митрополитом Лазарем, а він досі — член священного Синоду УПЦ МП. Це чіткий знак до УПЦ, що вони не повинні віддалятися», — заявив Епіфаній НВ.

    Предстоятель ПЦУ додав: якщо вони віддалятимуться, «то далі будуть анексовані донецькі та луганські єпархії, а також єпархії нещодавно окупованих територій».

    Можна спостерігати за боротьбою сил в УПЦ, але, за його словами, залишається «активна» меншість, яка «прагне залишатися частиною РПЦ».

    Найсвіжіше

    Популярне