Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Я чітко вказав на злочини патріарха Кіріла». Глава ПЦУ Епіфаній — про можливість засудження РПЦ світовим православ’ям

    Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній прокоментував можливість засудження російської православної церкви та патріарха Кіріла світовим православ’ям.

    В інтерв’ю НВ Епіфаній наголосив, що є чітко окреслені злочини кремлівського патріарха Кіріла, зокрема благословення на вбивство мирних українців.

    «Як предстоятель Помісної церкви України у своєму Великодньому привітанні іншим предстоятелям помісних церков я чітко вказав на злочини патріарха Кіріла. Його ганебне благословення російської армії на вбивство невинних українців, бо гинуть мирні мешканці, вбито більше 300 українських дітей, і це з благословення очільника РПЦ. Я писав про те, що не може пастир, на руках якого кров, тримати пастирський жезл і чашу з євхаристією. Нещодавно в нашій церкві відбувся Архієрейський собор, ми прийняли рішення остаточно не поминати в диптиху патріарха Кіріла предстоятелем ПЦУ, а також ми звернемося з листами до очільників інших помісних церков, щодо осуду патріарха Кіріла у зв’язку з цією війною, бо він благословляє на вбивство своєї ж пастви, бо ж в Україні багато тих, хто вважає його своїм пастирем», — сказав Епіфаній.

    Після початку повномасштабної війни РФ проти України очільник російської православної церкви патріарх Кіріл фактично підтримав агресію Росії та благословив російських військових на війну в Україні. У квітні Кіріл виступив із промовою в храмі збройних сил РФ, де розхвалював російських солдатів та поставив під сумнів незалежність України.

    У відповідь сотні священників УПЦ (МП) вимагали віддати Кіріла під церковний трибунал через його позицію щодо війни в Україні. У квітні священнослужителі зібрали понад 400 підписів під відповідним закликом.

    Водночас Священний синод Православної церкви України (ПЦУ) закликав архієреїв, духовенство, монастирі та релігійні громади УПЦ московського патріархату приєднуватися до ПЦУ. Десятки громад УПЦ МП уже приєдналися до ПЦУ.

    28 травня Українська православна церква (московського патріархату) зібрала Собор у Києві щодо питань церковного життя, які виникли після початку повномасштабної війни РФ проти України. Собор УПЦ заявив, що засуджує війну та висловлює незгоду з позицією патріарха московського і всієї Русі Кіріла щодо війни в Україні. Окрім того, в УПЦ (МП) оголосили про зміни для «повної самостійності та незалежності» Української православної церкви.

    Після заяв про свою «незалежність» в УПЦ заявили, що для відновлення діалогу з ПЦУ хочуть, аби представники Православної Церкви України «припинили силові захоплення храмів та примусові переводи парафій». Окрім того, від ПЦУ вимагають «усвідомити, що їхній канонічний статус є фактично неавтокефальним».

    Найсвіжіше

    Популярне