Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Олександр: УПЦ МП зараз керується грамотою, в якій закладено залежність від РПЦ

    В етері Радіо Марія митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко) поділився думками після собору УПЦ МП, який відбувся в Феофанії 27 травня.

    Відповідаючи на питання ведучого чи є суттєвими змінами статуту УПЦ МП чи вони ні про що не свідчать митрополит сказав: «Якщо бути відвертим, то дійсно ні про що. Чому так? Так, дуже гарно викреслено, фактично всяке згадування про те, що УПЦ (МП, — ред.) має хоч якийсь зв’язок із Московським патріархатом із РПЦ. Вона добавила собі правки можливостей прописавши їх у статуті. Це непотреба затверджування митрополита Київського після обрання патріархом Московським і непотреба схвалення статуту Московським патріархом».

    «Але одночасно з тим було внесено один маленький пункт в якому криється сама ізюминка. Сказано, що УПЦ (МП, — ред.) буде керуватись документом, який виданий в 1990 році патріархом Алексієм. Власне кажучи, в цій грамоті, якраз і закладено абсолютно все те, що було повикреслювано. Ми викреслюємо РПЦ, але апелюємо до того документу», – зазначив митрополит Олександр.

    Єрарх ПЦУ погодився, що зміни із статутом УПЦ МП є певною мірою маніпуляціями.

    «Це як взяти всі документи, які у нас були, водійські права, документ про вакцинацію, паспорт, закордонний паспорт. Все викинути і сказати: “В мене немає документів”. Але включаємо телефон де є функція: “Дія”, де знаходиться абсолютно все», – підсумував митрополит Олександр.

    Водночас митрополит додав, що для очільника УПЦ МП митрополита Онуфрія ідея автокефалії не є основною ціллю.

    Нагадаємо, Москва «віддячила» УПЦ МП за правки до Статуту анексією Кримської єпархії.

    Найсвіжіше

    Популярне