Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Чернігові Бориса Джонсона посвятили в козаки

    Козацька громада в Чернігові, об’єднана навколо храму св.Катерини Православної Церкви України У, записала прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона у реєстр українського козацтва – як Бориса Чуприну.

    Про це Українському радіо «Чернігівська хвиля» розповів голова козацької громади, заступник гендиректора Чернігівського обласного історичного музею імені Тарновського Андрій Лісовий, передає Укрінформ.

    «Це рішення є нашим голосом на знак подяки, поваги і шани до цієї видатної людини, яка розбудила, підняла всю Європу, весь світ на захист України. За старими українськими козацькими звичаями таку людину вписували до реєстру козаків. Рішення це потрапить в історичний музей разом із картиною-образом козака Чуприни. Ми її даруємо Чернігівському обласному історичному музею, а другий оригінал, такий самий, буде подарований прем’єр-міністру. Автори картини – Юрій Кутілов і Дар’я Добрякова», – сказав Лісовий.

    За його словами, над образом на картині працювало близько 20 осіб, а її автори намалювали обидва екземпляри безкоштовно.

    В універсалі, який підтверджує запис Джонсона у козацький реєстр, сказано, що це здійснено «за мужній герць із зловорожими силами Московії», а за старовинним звичаєм йому дається інше прозвище, відтепер він – козак Борис Чуприна.

    Джонсон на картині зображений як козак Мамай, сидить він між Катерининською церквою та Біг Беном.

    Як зауважив Лісовий, в образі козака Мамая кожен українець раніше впізнавав себе, саме тому ця народна картина була такою популярною. Ну, а прізвисько Чуприна, як і зачіска самого британського прем’єра, підкреслює волелюбний характер Джонсона.

    Найсвіжіше

    Популярне